Ida-Viru õpetajate lisatasuks plaanitakse eelarvesse 192 000 eurot

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees / kollaaž Katri Karing

Haridusministeerium kavandab järgmise aasta eelarve projektis Ida-Virumaal eesti keeles õpetavatele õpetajatele lisatasu maksmiseks 191 700 eurot.

See võimaldab vastavalt valitsuse koalitsioonilepingus lubatule maksta järgmisest, 2012. sügisel algavast õppeaastast mõnedele eestikeelsetele õpetajatele 30-protsendilist lisatasu, kinnitas haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva.

Millised on toetuse jaotamise põhimõtted ja kui paljudele õpetajatele ja koolidele seda maksma hakatakse, sõltub aga Ladva sõnul mitmest asjast.

«Mitmed omavalitsused (näiteks Kohtla-Järve ja Sillamäe) on korrastamas koolivõrku,» tõi ta ühe näite. «Õpetajatele toetuste maksmisega samas valguses tuleb vaadelda toetusi, mis ette nähtud vene õppekeelega koolidele üleminekuks valdavalt eestikeelsele gümnaasiumiõppele,» lisas ta.

Suurem osa vene õppekeelega gümnaasiume saab riigilt toetust, kui kool õpetab gümnaasiumiastmes eesti keeles rohkem õppeaineid kui seaduses nõutud, eesti õppekeelega Narva Eesti Gümnaasiumi õpetajad saavad kõrgemat palka juba mitu aastat. Nendest asjaoludest tulenevalt selguvad need koolid ja omavalitsused, mis Ida-Virumaa piirkonnas jäävad kõige nõrgemasse olukorda.

«Haridus- ja teadusministeeriumi hinnangul ei ole vaja lausdoteerimist, vaid toetada on tarvis just neid koole, mis asuvad valdavalt muukeelses piirkonnas ning kuhu on kõige raskem leida õpetajaid, kes oskaksid oma ainet õpetada riigikeeles,» rõhutas Ladva.

Ida-Virumaal on kokku 41 munitsipaal- ja riigikooli. Ida-Viru õpetajate ja koolijuhtide palgarahaks oli tänavu ette nähtud 17,3 miljonit eurot.

Narva linna pole koolivõrgu korrastamiseni veel jõudnud. Ladva rääkis, et kuuest vene õppekeelega gümnaasiumist pole üheski kokku üle 150 gümnasisti – seega on igas klassis maksimaalselt kaks paralleeli. «Kui nad tahavad aga seaduse nõudeid täita, peavad nad igal juhul tööl hoidma eesti keeles õpetavaid õpetajaid. Siis tekibki palgaprobleem, kui õpetajatel pole täiskoormust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles