Direktor: raamatukogud on inimeste, mitte raamatute jaoks

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asko Tamme.
Asko Tamme. Foto: Andres Ehrenpreis

Tartu Linnaraamatukogu direktori Asko Tamme sõnul on nende prioriteediks lugejad ja mitte raamatud ning sellest ideest on kantud kõik võlgnevustega seotud otsused.

«Raamatukogu on asutus inimeste, mitte raamatute jaoks,» sõnas Tamme.

Tamme hinnangul on tagastamatajätmised, võlgnevused ja raamatute kadumine rahvaraamatukogu igapäevatöö ja seda lihtsalt ei ole võimalik elimineerida.

«Ma julgen väita, et 99 protsenti võlgnikest on võlgnikud lihtsa hooletuse, unustamise jms tõttu,» arvas ta.

Tamme sõnul peaks raamatukogu suutma lugejaga suhelda nii, et lugejal ei kaoks soov raamatukokku tagasi tulla.

Tõrvatilgaks meepotis on Tamme sõnul umbkaudu 300-400 lugejat, kes on raamatud enda kätte jätnud pahatahtlikkusest.

«Nendega sekeldamine on pikk ja juriidiliselt keeruline protsess, mis lõpeb nõude sundtäitmisele pööramisega,» selgitas ta. «Siiani pole me seda kellegagi teinud, aga on hulk kõige raskemaid juhtumeid, kellele on juba paar tähitud kirja ametlikul aadressil saadetud ja kui ikkagi ei reageerita, siis läheb asi edasi.»

Tamme sõnul peaks raamatukogu olema abivalmis, vastutulelik ja andestav, kuid kuskil tuleb piir vastu ja sealt edasi kasutatakse kõiki seadusega antud võimalusi raamatute tagasisaamiseks ja petturite karistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles