Paet: Euroopa Liidul on tugev roll naabruskonna stabiliseerimisel

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
.
Välisminister Urmas Paet . Foto: Peeter Langovits.

Välisminister Urmas Paet väljendas toetust kolmapäeval Euroopa Komisjoni avaldatud Euroopa Naabruspoliitika idapartnerluse tugevdamise paketile.


Euroopa Komisjoni pakett Euroopa Naabruspoliitika idapartnerluse tugevdamise kohta (Communication on Eastern Partnership) näeb ette konkreetseid ja laialdasi suuniseid, et tugevdada Euroopa Liidu ja naabruspoliitika sihtriikide demokraatlikku, sotsiaalset ja majanduslikku ühtekuuluvust ning omavahelist poliitilist dialoogi.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on idamõõtme tugevdamisel Euroopa Liidu idanaabritele äärmiselt suur kaal, sest väljendab Euroopa Liidu pikaajalist huvi piirkonna vastu ja pakub neile tõsiseltvõetavat strateegilist valikut edasiseks arenguks.

«Idapartnerluse tugevdamise pakett pakub Euroopa Liidu idanaabritele poliitilise solidaarsuse kõrval ka konkreetset abi ja koostöövõimalusi, et aidata suurendada stabiilsust, julgeolekut ning majanduslikku heaolu ELi vahetus naabruses,» ütles välisminister Paet.

Välisminister toonitas, et idapartnerluse tugevdamine on kasulik Euroopa Liidu liikmesriikidele ning kõigile ühenduse (Euroopa Liidu) naaberriikidele idas.

«Stabiilne naabrus, hea valitsemistava ning heaolu kasv suurendab omakorda turvalisust ja stabiilsust kogu Euroopas,» ütles Paet.

Idapartnerluse tugevdamise paketti on kaasatud Euroopa Liidu idanaabrid Armeenia, Aserbaidžaan, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevene.

Pakett on komisjoni koonddokument Poola, Rootsi ja Tšehhi ettepanekutele Euroopa Naabruspoliitika (ENP) idamõõtme tugevdamise kohta ning jätkuks 19.-20. juunil ja 1. septembril toimunud erakorralise Euroopa Ülemkogu järeldustes sõnastatud ENP idamõõtme tugevdamise eesmärkidele.

Euroopa Naabruspoliitika (ENP) laiemalt hõlmab Euroopa Liidu idanaabreid ja ka Vahemereriike Egiptust, Marokot, Alžeeriat, Tuneesiat, Jordaaniat, Liibanoni, Liibüat, Süüriat, Iisraeli ja Palestiina Omavalitsust.

ENP eesmärgiks on ära hoida uute eraldusjoonte tekkimine laienenud ELi ja tema naabrite vahel ning anda naaberriikidele võimalus osaleda erinevates EL ettevõtmistes tihedama poliitilise-, julgeoleku-, majandus- ja kultuurikoostöö kaudu. ENP peaks kaasa aitama ka Euroopa julgeolekustrateegias seatud eemärgi – julgeoleku tõhustamise – täitmisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles