Skulskaja: Eesti vabastamine ja okupeerimine tuleks lahus hoida

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Jelena Skulskaja.
Kirjanik Jelena Skulskaja. Foto: Peerer Langovits

Kirjanik Jelena Skulskaja leiab, et Eesti vabastamine punaarmee poolt oli küll väga hea, kuid sellele järgnenud okupeerimine suur tragöödia. Skulskaja sõnul tuleks aga need kaks asja lahus hoida.

Täna tähistatakse Tallinnas Vabaduse väljakul vastupanuvõitluse ja Otto Tiefi valitsuse päeva. Samal ajal tähistatakse pronkssõduri juures kaitseväe kalmistul Tallinna vabastamist punaväe poolt.

«Kui punaarmee oleks vabastanud Eesti ja ära läinud, siis pidutseksid ka eestlased. On kaks lugu: vabastamine fašistidest ja see, et Eesti jäi Nõukogude Liidu alla. Kahjuks on need meil kokku pandud,» rääkis Skulskaja, lisades, et ta tahaks, et Eesti vabastamine fašistidest ja okupeerimine, mis oli suur tragöödia, hoitaks lahus.

«See punkt, et Eesti oli punaarmee poolt vabastatud... Ma ei usu, et Eestis on ükski inimene, kes tahaks, et siin oleks fašistide võim. Samas ei tahtnud ka keegi, et Eesti oleks punaarmee all,» arutles ta. «Nii nagu fašistid tapsid inimesi üle terve Euroopa, kannatasid ka Nõukogude Liidu inimesed. Stalin tappis oma riigis oma inimesi veel palju rohkem, kui ta jõudis tappa välismaal.»

Ta lisas, et igal inimesel on oma ajalugu ja ta on sellega seotud vanemate ja kasvatuse kaudu.

«Näiteks 9. mai oli kõige suurem pidu meie perekonnas, aga pärast tegin ma ise oma valikud. Ma ei ole oma perekonna reetur, vaid see on minu valik ja tahtmine ja ma olen väga õnnelik, et Eesti elab praegu nii nagu ta elab,» ütles Skulskaja. Tema sõnul on Eesti riigi tähtpäevad kõik väga tähtsad.

Nõukogude väed jõudsid 22. septembril 1944. aastal Tallinna, kust Saksa väed olid selleks ajaks lahkunud. Pika Hermanni tornis lehvis siis sinimustvalge lipp ning ametis oli Otto Tiefi valitsus.

Nõukogude armee veteranid ja osa venekeelsest elanikkonnast tähistab 22. septembril Tallinna Saksa okupantidest vabastamise aastapäeva. Riigikogu kinnitas samu sündmusi hõlmava päeva 2007. aastal vastupanuvõitlemise päevaks, mil meenutatakse Eesti valitsuse kukutamist ja pealinna hõivamist punavägede poolt, millele peagi järgnes Nõukogude Liidu järjekordne okupatsioon Eestis.

Täna õhtul kell 20 toimub Vabadusssamba juures akadeemiliste organisatsioonide poolt korraldatud rahvaüritus vastupanu päeva tähistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles