Maripuu palus puuetega inimestelt vabandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu
Maret Maripuu Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sotsiaalminister Maret Maripuu palus riigikogus vabandust nendelt tuhandetelt puuetega inimestelt, kellele riik pole suutnud oktoobrist saati maksta välja eluliselt nii vajalikku toetusraha.


Kolmapäeval parlamendi infotunnis esinenud Maripuu tunnistas, et endiselt on tõsiseid probleeme sotsiaaltoetuste maksmisega tööealistele puuetega inimestele.



«See puudutab neid, kes läksid pärast 1. oktoobrit oma puuet muutma. Ja tõesti on ääretult kahetsusväärne, et sotsiaalkindlustusameti IT-arendaja ei suutnud oma tööga korralikult toime tulla,» rääkis ta.



Maripuu sõnul töötab infotehnoloogiline lahendus nüüdseks vähemalt sel määral, et maksta pensioni ülejäänud puuetega inimeste toetuse saajatele. Praegu saavad tööealised  puuetega inimesed toetust miinimummääras ja kui IT-lahendus korda saab, siis makstakse vastavalt puude astmele ka vahe kinni, lubas Maripuu.



Saaremaal elav 55-aastane Valeri ootab talle määratud 3000 krooni juba kolmandat kuud. «Kui inimesed on nälga surnud, siis ei jõua vabandused enam kohale. See on utoopia. Ma ju elan pensionist. Käisin just südameoperatsioonil, rohtudele läheb tuhandeid. Meil pole ka mingeid tagavarasid, sest naise palk on väike,» rääkis ta.



Mehe sõnul muudab karmi seisu veel raskemaks talve tulek. «Suvel elaks kuidagi ära, aga jõulude ajal tahaks kas või lapselapsele kommi osta,» sõnas ta.



Keskerakondlane Toivo Tootsen kutsus sotsiaalministeeriumi üles kiirelt inimeste muresid leevendama, sest kui  inimese ainus sissetulek on 2000–3000 krooni, siis on sellest ilmajäämine tema jaoks väga suur mure ja katastroof.



Oktoobris muudeti seadust nii, et puude raskusastme määramiskord on senisest detailsem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles