Laaneots: Afganistanis läheb vaja enamat kui sõjaline sekkumine

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Ants Laaneots
Kindral Ants Laaneots Foto: Laura Oks

Kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots ütles Kuku raadio hommikusaates «Ärataja» kümme aastat kestnud Afganistani sõja kommentaariks, et küsimused, mis seal lahendada tuleb, pole pelgalt sõjalised.

«Selle sõja võitmine pole ainult sõjaline küsimus,» selgitas Laaneots.

«On tungiv vajadus üles ehitada Afgaani riik, mis nõuab laiapõhjalist lahendamist. Lahendust seal praegu otsitakse, ehitamaks üles tsiviilühiskonda koos kõigi vajalike institutsioonidega, praegune Afganistan pole üksi selleks suuteline,» sõnas kindral. «Kõige nõrgem on siiski sealne majandus.»

Laaneotsa sõnul kaalutakse NATOs praegu tulevikustrateegiaid.

«Arutluse all on see, mis saab aastal 2014 ja sealt edasi,» jutustas ta. «Jutt sellest, et väed tuuakse välja, on primitiivne. USA sõnum on see, et ka pärast aastat 2014 jäävad sinna toetavad jõud, kuid mitte lahingutegevuseks. Lääs peaks selle sõja eduka lõpuni viima pärast 2014. aastat»

Kaotustest kõneldes võrdles Laaneots seda ajaga, mis NSVL Afganistanis sõdis.

«Nõukogude Liit kaotas toona kümne aastaga rohkem kui viisteist tuhat meest, praeguses sõjas on NATO liitlased kaotanud 2753 meest, siis on NATO teinud kõik võimaliku, et ohvrite arv oleks võimalikult väike,» rääkis kaitseväe juhataja.

Vägede võimalikust väljaviimisest kõneldes rõhutas Laaneots, et see on poliitiline otsus.

«Oleme küsinud oma partneritelt, kellega koos võitleme Helmandis, et mida meie väekontingendi osas muuta tuleks -- vastus on, et järgmisel aastal küll mingit muutust ei tule, sest Helmandi provintsis vaevalt et midagi muutub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles