Kriminaalsüüdistusega kohtunik soovis prokuröri taandamist

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohtu kohtunik Leo Kunman
Harju maakohtu kohtunik Leo Kunman Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Tartu maakohtu Põlva kohtumajas täna alanud kindlustuskelmuse protsessil, kus süüpingis Harju maakohtu kohtunik Leo Kunman (61) ja tema poeg Janek Kunman (37), ei läinud läbi kohtualuse soov taandada protsessist süüdistav prokurör.

Kohtu pressiesindaja teatel esitas Leo Kunman kohtuistungi alguses taotluse riigiprokurör Inna Ombleri taandamiseks, kuna viimane töötab kohtueelses menetluses kriminaalsja menetlenud ja praeguseks töölt taandunud juhtiva riigiprokuröri Lavly Lepa alluvuses.

Prokurör Inna Ombler ütles, et tõele ei vasta süüdistatava väide varasema prokuröri taandumise kohta, vaid viimase töösuhe on praegu peatatud (vanemapuhkuse tõttu – toim.).

Kohus jättis prokuröri taandamise taotluse rahuldamata, leides, et süüdistatava toodud põhjus ei anna alust kahtluseks prokuröri erapooletuses. Samuti ei ole kohtule esitatud tõendeid, et varasem prokurör oleks kriminaalasjas taandunud või taandatud.

Kumbki kohtualustest ennast alanud protsessil süüdi ei tunnistanud. Süüdistuse järgi esitas kohtunik Kunman 2. juulil 2009 kindlustusfirmale kahjuteate selle kohta, et 29. juunil 2009 toimus tema juhitud sõidukiga KIA Sorento Harjumaal Lagedil liiklusõnnetus.

Kunman avaldas soovi kindlustushüvitise maksmiseks sõidukit remontinud OÜ-le Tomico, kelle nimel esitas arve Janek Kunman. Süüdistuse järgi tegelikkuses kõiki arves märgitud remonttöid autole ei teostatud ja süüdistatavad said tasuna remondi eest alusetult varalist kasu summas 17 409 krooni.

Lisaks esitas Kunman 11. jaanuaril 2010 kindlustusfirmale kahjuteate selle kohta, et kolm päeva varem toimus tema juhitud sõidukiga KIA Sorento Harjumaal Tallinna ringteel liiklusõnnetus.

Kunman soovis, et sõiduk remonditaks OÜ-s Tomico ja kindlustushüvitis makstaks nimetatud firmale. Süüdistuse järgi polnud sõidukil 8. jaanuari avariis vigastusi, mis tinginuks remonttööde teostamist ja kindlustushüvitise maksmist.

Süüdistuse kohaselt sooviti niimoodi saada hüvitist juba 2009. aasta juunis toimunud liiklusõnnetuse kahjustuste kõrvaldamiseks. Teisena taotletud hüvitist süüdistatavad ei saanud, kuna kindlustusfirmal tekkis kahtlus, et neile on esitatud juhtumi kohta valeandmeid.

Kriminaalasja uurimist alustati täna kohtus kirjalike tõendite uurimisega ja tunnistajate kuulamisega. Leo Kunmani ametikohustuste täitmine kohtunikuna on süüasja arutamise ajaks peatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles