Kalev Kangur laseb advokaadil enda eest rääkida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei vahistas maa-ameti endise juhi Kalev Kanguri (paremal) 2006. aasta oktoobris.
Kaitsepolitsei vahistas maa-ameti endise juhi Kalev Kanguri (paremal) 2006. aasta oktoobris. Foto: Raigo Pajula

Maa-ameti juhi kohalt lahkuma sunnitud Kalev Kangur on praegu Tiit Vähi ettevõtte Silmet Grupp palgal. Kohtuasjast ta rääkida ei taha.

Postimees jättis talle eile teate, Sillamäe sadama lahke sekretär käis isegi tema kabinetis vaatamas, kas Kangur on kohal. Ei olnud. Tagasi ka ei helistanud.



Kanguri advokaat Marti Hääl kinnitas, et tema kaitsealune ei taha asjast rääkida. Vahi all olles Kangur ei saanud rääkida ja praegu enam ei taha.



Kangurit tundvad inimesed ütlesid, et tal on komme rääkida vihjete ja lõpetamata lausetega, mistõttu on raske aru saada, mida ta ütleb või mõtleb. Kui lugeda tema ja Rein Kilgi vestluse üleskirjutust, jääb õhku palju tõlgendamisvõimalusi. Selge on aga see, et Kangur käitus abivalmilt, kohusetundlikult, pakkudes ärimeestele kasumi teenimise võimalusi justkui müügimees.



Hääle sõnul ei näita ühe vestluse väljavõte mitte midagi. Advokaadi meelest tuleks tõendeid koos hinnata.



«Eeluurimise materjalide põhjal on selge, et ärimehed kasutasid maadevahetust äriks,» lausus Hääl. «Vahetamisotsuse pädevust polnud Kanguril. Otsuse tegi keskkonnaminister.»



Hääl märkis ka seda, et maadevahetus polnud oma olemuselt bürokraatlik kirjavahetus. Et ärimeestele sobivate kruntide leidmiseks pidi Kangur neid välja pakkuma ja läbi rääkima ning kauplema. «Riigil pididki olema väga head müügimehed,» lausus Hääl.



Maavahetused riigi ja ärimeeste vahel tulid avalikuks 2005. aastal.



Looduskaitsepiirangutega kinnistut võis vahetada piiranguteta kinnistu vastu. Pahameel lahvatas, kui selgus, et osa ärimehi vahetas «linnulaulu» heade ehituskruntide vastu. Oktoobris 2006 lõi kaitsepolitsei käed raudu maa-ameti juhil Kalev Kanguril ning ärimeestel Tarmo Pedjasaarel, Tullio Liblikul ja Einar Vettusel.



Altkäemaksu kahtlustuse said ka Toomas Annus ning Rahvaliidu tipud Villu Reiljan ja Ester Tuiksoo. Eeluurimine on lõppenud, tuleval aastal peaks asi jõudma kohtusse. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles