E-õppekeskuse juht: Eesti lapsi ei õpetata analüüsima

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matemaatikaõpik
Matemaatikaõpik Foto: textbooks.com

E-õppekeskuse vedaja Ene Tammeoru sõnul treenitakse õpilasi kolm aastat riigieksamiteks ja antakse neile head faktiteadmised, kuid neid ei õpetata analüüsima.

«Me õpetame [lastele -toim] üksikuid aineid, ilma et mõtleks, mille jaoks tal seda vaja on,» rääkis Eesti Infotehnoloogia Sihtasutuse juhatuse liige ja e-Õppe Arenduskeskuse juhataja Ene Tammeorg ETV hommikusaates «Terevisioon».

Tammeroru sõnul on suure hariduse reformimise tuhina käigus unustatud ära laps, kelle jaoks seda tegelikult tehakse ja tõi näite matemaatika õpetamisest.

«Matemaatikat õpetatakse kui kokaraamatut. Laps vaatab ülesannet ja ütleb - see on rosolje retsept, see on kana ahjus, aga ta ei suuda analüüsida, kuidas seda ülesannet tegelikult lahendada, milleks mingit tehet tehakse,» rääkis Tammeorg.

Õpilane õpib valmeid pähe ja saab halva hinde sellepärast, et on valinud n-ö vale retsepti ehk teinud rosoljet kreembrülee retsepti järgi.

Tammeoru sõnul tuleks õpetada koolis nii, et ei kaoks analüüsivõime ja ainetevaheline sidusus.

Praegu tekkinud olukorda ei paranda Tammeoru hinnangul matemaatika riigieksami kohustuslikuks tegemine ja ta nimetas seda suureks veaks.

Ta soovitas enne vastava otsuse langetamist analüüsida, miks lapsed ei vali seda riigieksamiks. «Ega selle kohustuslikuks tegemine ei tee seda ainete lapse jaoks meeldivaks,» lisas ta.

Tammeoru sõnul räägitakse neist probleemidest erinevatel haridustöötajate kokkusaamistel ning tema arvates tuleks rääkimine ära lõpetada ja asuda üheskoos tegutsema.

Omavahel peaksid koostööd tegema nii üldharidus-, kutse- kui ka ülikoolid, sest tegelikult peaks olema haridussüsteem ühtne tervik, mitte kastisüsteem nagu praegu.

«Eestlane peab aru saama, et Eesti riik on väike ja me peame olema globaalsed. Tegema koostööd nii eesti sees kui ka välismaal. /.../Koostöö ongi võti,» kinnitas Tammeorg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles