Kapo juht: meie poliitikaga ei tegele

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapo juht Raivo Aeg tõdeb, et korruptsioonikuriteod on muutunud palju rafineeritumaks ja kurjategijate paljastamine keerulisemaks.
Kapo juht Raivo Aeg tõdeb, et korruptsioonikuriteod on muutunud palju rafineeritumaks ja kurjategijate paljastamine keerulisemaks. Foto: Mihkel Maripuu

Kapo peadirektor Raivo Aeg kinnitab, et kui nende ülesanne on võidelda korruptsiooniga suuremates omavalitsustes ja enamikus neist on praegu võimul Keskerakond, siis ei maksa siit otsida ühe partei vastu suunatud tegevust.


Mis lugu selle öise külaskäiguga Tallinna linnavalitsusse ikkagi oli? Kuidas sai juhtuda prohmakas, et esieriteenistuse mehed turvakaamera lindile jäid?

Eks ta muidugi tööõnnetus oli. Loomulikult on meie eesmärk, et jälitustoimingud jääks igati saladuseks ning avalikkuses ei arutataks, kuidas tehnikat paigaldame või varjatult ruume külastame. Jah, siin tuleb viga tunnistada. See oli meie fopaa.

Avalikkus on seni näinud salvestist sellest, kuidas teie töötajad linnavalitsusest salatehnikat ära toomas käisid. Videot selle kohta, kuidas te lutikad majja viisite, pole aga veel näidatud.
Miks?


Mis ma selle kohta nüüd kostma peaks... Eks nad siis tehku omad järeldused! (Naerab.)
Keskerakonna liidritel Edgar Savisaarel ja Ain Seppikul just erilist naljatuju ei ole. Nad on käivitanud kapo vastu meediasõja.

No aga see on ju loogiline ja täiesti mõistetav. Teravik tahetakse suunata teistele asjadele ja tähelepanu eemale juhtida, et mitte rääkida asjadest, mis on nende jaoks valulised. See on enesekaitsereaktsioon.

Sel valul pole midagi pistmist kartusega, et kapo uurijate edusammud võivad juhuslikult nendegi jalgealust kõrvetada?

Ma ei spekuleeri siin mingite oletuste ja arvamustega. Kui tulevad tõendid, eks siis vaatame. Täna neid tõendeid pole.

Kui vaadata kapo korruptsioonipaljastuste rida Tallinna, Pärnu ja Narva linnavalitsuses, siis tõepoolest, teie oponentidele tundub, et keskerakondlased on teile sihtmärk number üks.


See pole tõsiseltvõetav jutt. Tegemist pole kapo erihuviga keskerakondlaste vastu.
Praeguste protsesside juured peituvad 2007. aasta valitsuse otsuses, millega pandi kapole kohustus menetleda korruptsioonijuhtumeid kuues suuremas omavalitsuses: Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Kohtla-Järvel ja Jõhvis.

See, et peaaegu kõigis neis linnades on võimul Keskerakond, on ju valijate otsus. Nii on ka paratamatu, et kui meil on ülesanne võidelda neis linnades korruptsiooniga, siis tahes-tahtmata satuvad luubi alla just Keskerakonnaga seotud ametnikud.

Te julgete kindlalt väita, et kõigi kuue linna võimukoridorid on võrdselt «töösse» võetud?

Jah. Kõiki omavalitsusi koheldakse võrdselt.

Ain Seppik ei usu teid ju üldse. Tema hinnangul ei uuri kapo Tartus valitsevaid
reformiparteilasi põhimõtteliselt, kuigi ta ise on teile märku andnud endise abilinnapea Anto Ili kahtlastest tehingutest – Ilile kuulub osa firmast AS Tref, mis on saanud Tartult kõige rohkem teetöid.


See on puhas poliitdemagoogia. Seppik saatis meile kirja, millele vastasime. Saatis teise kirja, millele koostame vastust. Mõlemas on vastus ühene: me ei ole tuvastanud Ili kaasuses kuritegu. See, et inimene on regioonis monopoolses seisus oleva ettevõtte üks omanik, ei tee veel temast korruptanti.

Kinnitate, et kapo on nii Ili kui ka teiste Tartu reformierakondlaste tegevust vargsi jälginud, ning sama jõuliselt, kui on toimetanud keskerakondlaste puhul?

Jah, ja kinnitan teile, praegu pole me sealt mingit kuritegu leidnud. Kinnitan teile veel kord, et Tartu ei ole mingi erand. Jutt, et vaatame Tartut läbi sõrmede, on täielik jama. 

Seejuures on minu jaoks sümpaatne, et hoolimata meie seisukohast lahkus abilinnapea spekulatsioonide ning teoreetiliste riskide vältimiseks ametist ega hakanud korraldama mingit meedia-show’d.

Keskerakond usub, et kapo täidab kümme kuud enne kohalikke valimisi poliitilist tellimust, mille eesmärk on nende mark valijate silmis täis teha. Teie väidate, et see kõik on juhus!

See pole juhus, vaid normaalne tulemuse realiseerimise aeg. Aasta tagasi, kui me korruptsiooniga taas väga intensiivselt tegelema hakkasime, panime nullist paika oma positsioonid, käivitasime analüüsi, hakkasime jälgima protsesse ja töötama inimestega.
Korruptsioonikuriteod on väga rasked peitkuriteod, mille uurimine võtab lihtsalt aega. Kui te küsite, miks just nüüd, siis vastus on lihte: on saabunud õige aeg aasta tagasi alustatud töö vilju noppida.

Kui Ain Seppik väidab, et me pistame igale poole salaja oma mikrofone ja kaameraid ja jääme ootama, et järsku näkkab, siis see pole tõsiseltvõetav väide. Iga otsuse taga on nii prokuröri kui ka kohtuniku väga kaalutletud otsus. Kapo ei toimeta üksinda nii, nagu ise heaks arvab.

On teil olnud ka tagasilööke, kus prokurör või kohtunik on teile «ei» öelnud, väites, et antud asjas pole piisavat tõendipagasit, et inimest pealt kuulata või üldse kahtlustada?

Ei oska arvuliselt öelda, kuid seda on juhtunud. See on täiesti loomulik. See on igapäevane protsess. Prokurör ja kohtunik pole lihtsalt kummitemplid, et ükskõik, mille neile esitame, selle nad kohe ka heaks kiidavad ja läbi lasevad. 

Sellest vastusest võib järeldada, et kapol on töös veel hulk korruptsioonikahtlusi?

 Ega meil pole mingit plaani, et teeme nii palju asju ära ja siis on kõik. Loomulikult, protsess on pidev ja läheb edasi. Oleksin väga lihtsameelne, kui ütleksin, et rohkem korruptsioonijuhtumeid ei tule.

Teie senistest kahtlustest rääkides tundub kuidagi uskumatu, et aastal 2008, kui eriteenistused on oma senise elu tippvormis, toimib selline labane korruptsioon. Kuidas see võimalik on?

See on hea küsimus. Järeldan, et käima on lükatud protsessid, mida pole enam võimalik peatada. Mängus on nii suured rahad, et iga hinna eest võetakse riske ja loodetakse, et nemad vahele ei jää.

Kui arvate, et korruptsioon tekkis omavalitsustesse aasta tagasi, kui kapo selle vastu taas jõulisemalt võitlema hakkas, siis olete sinisilmne.

Selline nahaalsus üllatab?

Kui ausalt ütlen, siis jah. Eesti parandab küll pidevalt positsiooni maailma korruptsioonitabelites, usume, et riik areneb ja ärikultuur paraneb, sotsiaalne tunnetus muutub teravamaks ja korruptsioonikuritegusid ei tolereerita enam, kuid samal ajal toimib edasi suhteliselt räige kuritegevus.

Ometi on ju aasta otsa kõigile teada olnud, et kapo on võtnud suuremad linnad oma teravdatud tähelepanu alla.


Loomulikult pole me saladust teinud, et tegutseme aktiivselt, ja nagu tulemustest näha, pole see tegijaid eriti heidutanud. Kui sellele oleks reageeritud, siis ilmselt poleks meil olnud võimalust kuritegusid avastada ega kahtlusaluseid vahele võtta. Kuid üks on kindel – kuriteod ise on muutunud palju rafineeritumaks.

Nimelt?

Mobiiltelefone enam ei usaldata. Avatud tekstiga ei räägita. Toimuvad neljasilmakohtumised ja ainult kohas, kus võib kindlalt eeldada, et neid ükski liigne salakõrv ei kuule, salasilm ei näe. Raha ülekandmine käib mitme variisiku vahendusel. Ja nii edasi. Korruptantide paljastamine on tõesti tunduvalt keerulisemaks muutunud.

Mis on praegu keskmine altkäemaks näiteks mõne detailplaneeringu kiirendamise eest?

Seinast seina. Siin pole võimalik sellist keskmist välja tuua. Kõik oleneb tehingu suurusest, kui palju sellest kasu tuleb, palju on sellega vaja vaeva näha.

Ja uus trend on kinkekaardid?

Hüve ei pea ju ainult raha olema. See võib tõesti olla kinkekaart või mingi muu teenus.

Kas vastab tõele, et Tallinna abilinnapea nõunikust väidetava «kinkekaardimehe» Ivo Parbuse asjas on juba lähiajal oodata teateid uutest kahtlusalustest?

Eks need protsessid näitavad, mis siin juhtub. Menetluse käigus võib veel kindlasti midagi selguda, kui vaatame läbi materjalid, mille läbiotsimiste või muude toimingute käigus kogusime ja millest meil seni pole veel aimu. Jah, pole välistatud, et üks või teine asi võib veel välja tulla. Eks aeg näitab.

Kas võite väita, et Tallinna tippjuhid ei ole teadlikud Parbuse loodud topeltstandarditest?

Saan aru küll, et te soovite midagi sensatsioonilist välja pressida, kuid ei spekuleeri.

Millal omavalitsuste asjad kohtusse jõuavad?

Usun, et paari kuuga suudame prokuratuuri saata. Oleks teostatav, et enne valimisi oleks otsused tehtud.

3 mõtet

•    Mängus on nii suured rahad, et iga hinna eest võetakse riske ja loodetakse, et nemad vahele ei jää.
•    Kui Ain Seppik väidab, et me pistame igale poole mikrofone ja kaameraid ja jääme ootama, et järsku näkkab, siis pole see tõsiseltvõetav väide.
•    Kapo ei toimeta üksinda nii, nagu heaks arvab. Iga otsuse taga on nii prokuröri kui ka kohtuniku väga kaalutletud otsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles