IRL valib endale uue esimehe 28. jaanuaril

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi juhtpoliitikud Mart Laar, Ken-Marti Vaher ja Juhan Parts.
IRLi juhtpoliitikud Mart Laar, Ken-Marti Vaher ja Juhan Parts. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogu otsustas täna, et erakonna suurkogu toimub 28. jaanuaril 2012, siis saab erakond endale kaitseminister Mart Laari asemel uue esimehe.

28. jaanuaril Tallinna Nokia kontserdimajas valitakse järgmiseks kaheks aastaks erakonna esimees, aseesimehed ja juhatus, teatas partei pressiesindaja.

Täna kogunenud IRLi volikogu võttis vastu avalduse, mille kohaselt ei aktsepteerita Euroopa Komisjoni välja pakutud tempot võrdsustada põllumajanduse otsetoetused. Euroopa Komisjon avalikustas 12. oktoobril Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika järgmise finantsperioodi määruste eelnõud, mis muuhulgas sisaldavad ettepanekuid põllumajanduse otsetoetuste võrdsustamiseks.

«Eesti põllumeeste rahulolematus on arusaadav ja põhjendatud. Euroopa komisjoni välja pakutud kava kohaselt jäävad meie põllumeeste otsetoetused järgmisel eelarveperioodil ligi 2 korda väiksemaks Euroopa Liidu keskmisest otsetoetuste tasemest ja üle 4 korra väiksemaks kõrgemate otsetoetuste tasemega liikmesriikidest. Säärane ebavõrdne kohtlemine paneb Eesti põllumajandustootjad väga raskesse olukorda, kuna nad peavad nii sise- kui ka maailmaturul konkureerima kõrgemate otsetoetustega liikmesriikide põllumeestega,» selgitas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

IRLi volikogu poolt vastu võetud avalduses seisis, et Euroopa Komisjoni eesmärk võrdsustada põllumajanduse otsetoetused on igati õige, kuid väljapakutav võrdsustamise tempo täiesti sobimatu ning vastuolus ka Euroopa Liidu enda aluspõhimõtetega – võrdse kohtlemise ja võrdsete konkurentsitingimustega.

«Olukorras, kus Eesti on üleeuroopalises finantspoliitikas näidanud üles solidaarsust ja andnud muuhulgas oma panuse Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) loomiseks on meil täielik moraalne õigus eeldada võrdset kohtlemist ka põllumajanduspoliitika valdkonnas, sealhulgas otsetoetuste võrdsustamise küsimuses.»

IRLi volikogu leidis, et Euroopa Liidus tuleb põllumajanduse otsetoetused võrdsustada järgmise finantsperioodi jooksul ja see ei tohi toimuda maaelu arengutoetuste (sealhulgas investeeringutoestuste) kärpimise arvelt. Nii suudame tagada Eesti põllumajanduse konkurentsi- ja ekspordivõime ning meie maapiirkondade jätkusuutliku arengu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles