Magistritöö: Eesti välispoliitikas on kuus peamist teemat

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO ja Eesti lipud sõjaväe maasturi küljes.
NATO ja Eesti lipud sõjaväe maasturi küljes. Foto: Mihkel Maripuu

Tartu Ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonnas kaitstud magistritöö kohaselt käsitlevad välisministrid ja väliskomisjoni esimehed peamiselt kuut teemat.

Kadri Luude magistritöös «Julgeolekustamine Eesti välispoliitilises retoorikas» tõsteti esile, et empiiriliste materjalide põhjal käsitlesid välisminister ja väliskomisjoni esimees peamiselt Euroopa Liidu ja NATO liikmelisuse, terrorismi, majandus-, energia- ja küberjulgeoleku temaatikat.

Välisminister ja väliskomisjoni esimees pidasid oluliseks Eesti julgeolekule Euroopa Liidu ja NATO liikmelisust, samuti nähti ohtu terrorismis, liigses sõltuvuses Venemaa majandusest, samuti uued ohud nagu energiajulgeolek ja küberjulgeolek.

Välisministrid tõid eraldi välja ka nn pehmed ohud nagu organiseeritud kuritegevus, illegaalne immigratsioon ja haigused, samuti sellised teemad nagu arenguabi ja naabruspoliitika.

Väliskomisjoni esimehed nendele teemadele tähelepanu ei pööranud.

Magistritöö kohaselt võib mõni teema olla riigikogus juba julgeolekustatud, kuid alles pärast mingeid konkreetseid sündmusi viiakse see teema avalikkuse ette julgeolekustamiseks. Selline mudel toimis näiteks nii energia- kui ka küberteemade puhul.

Töö järeldustes tõsteti esile, et üldjuhul võib ka erinevate teemade julgeolekustamist pidada pigem reageerivaks protsessiks, mis on mõjutatud rahvusvahelisest olukorrast ja riigi ette kerkivatest probleemidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles