Lapsed ei soovi sarnaneda mõne klassikaaslasega

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu Ülikoolis kaitstud Tea Vaini magistritöö «Väärtused eesti ja vene põhikooli õpilaste hinnangute alusel» tulemused näitasid, et kui lapsed soovivad kõige enam sarnaneda lähedaste inimestega, siis sarnaneda ei soovita mõne klassikaaslasega.

Kõige rohkem soovitakse sarnaneda lähedase inimesega (emaga, isaga, parima sõbraga, sugulasega, klassikaaslasega, vennaga, onuga, vanaisaga). Kuid soovitakse ka sarnaneda mõne kuulsusega (jalgpalluriga, korvpalluriga, näitlejaga, lauljaga).

Kuigi mõnikord ei soovi lapsed sarnaneda mõne lähedase inimesega (isaga, emaga) või kuulsusega (lauljaga, näitlejaga), siis eelkõige ei soovita sarnaneda mõne klassikaaslasega.

Omadustelt tõid lapsed välja, et nad ei soovi sarnaneda inimesega, kes on enesekeskne, laisk, ülbe ja hoolimatu. Samamoodi ei soovita viibida koos inimesega, kes käitub halvasti (lööb, mõnitab, kiusab, norib jms).

Tea Vaini magistritöö «Väärtused eesti ja vene põhikooli õpilaste hinnangute alusel» eesmärgiks oli võrrelda eesti ja vene rahvusest põhikoolis käivate õpilaste väärtusi nende endi hinnangute alusel.

Uurimuse valimi moodustasid eesti koolides ja vene koolides õppivad põhikooli õpilased vanuses 11-16 aastat. Uurimuses osalesid kaks kooli Ida-Virumaalt ja kaks Jõgevamaalt, kusjuures mõlemas oli üks eesti ja teine vene kool.

Küsitluses osales kokku 201 õpilast (nendest 100 olid poisid ja tüdrukuid oli 101), eesti koolide õpilasi oli 111 ja vene koolist 90. Vastajate hulgast elimineeritud need, kes olid oma rahvuseks märkinud üheaegselt nii eestlane kui ka venelane. Selle tulemusena jäi alles 181 vastajat, kellest 103 olid eestlased ja 78 venelased.

Vastajatest 51,9 protsenti olid tüdrukud ja 48,1 protsenti poisid. Keskmine vanus oli õpilastel 13,03 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles