Kalade õnnelikuks tegemine pälvis aasta keskkonnateo auhinna

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõed Alam-Pedja looduskaitse alal.
Jõed Alam-Pedja looduskaitse alal. Foto: Kristjan Teedema

Aasta silmapaistvaimaks keskkonnateoks valiti MTÜ Eesti Loodushoiu Keskuse projekt «HappyFish».

Õnnelikele kaladele viitava nimega ettevõtmise eesmärk on taastada Emajõe kalade koelmualad ning suurendada Emajõe vanajõgede suudmeid, puhastades neid setetest ja eemaldades luhtadelt võsa. Projektist ei saa kasu mitte ainult kalad, vaid ka looduskaitsjad, kalastajad ning paadimatkajad.

Auhinna täna pärastlõunal Tallinnas üle andnud keskkonnaminister Keit Pentus ütles, et «HappyFishi» projekt võib tulevikus võimaldada praegu ohustatud kalaliigi elujõule aitamist. Ettevõtmist autasustati 2474 euro suuruse rahalise preemiaga.

Parimale laste- ja noorte keskkonnaharidusega seotud projektile väljastatav aasta keskkonnateokese auhind läks tänavu MTÜ JCI GO Koja projektile «Laste teadlikkuse tõstmine prügi teemal». 2000 euro suuruse preemiaga auhinnatud ettevõtmise käigus hariti lapsi prügi teemal. MTÜ lõi selleteemalise näidendi, mida on etendatud lastele üle Eesti 50 korral. Samuti on näidendist valminud DVD, mida saab näidata õppematerjalina nii lasteaia- kui algklasside lastele.

Aasta keskkonnategija 2011 auhind, mis antakse keskkonnasõbralikkusega silma paistnud ettevõtetele, anti välja kolmes kategoorias. Keskkonnajuhtimise kategoorias sai selle Viru Keemia Grupp, mis kaardistas kõik oma tegevuseda kaasneda võivad keskkonnamõjud ja võtab neid arvesse. Keskkonnasõbraliku protsessi kategoorias läks auhind prügifirmale Ragn-Sells AS, mis hakkas rakendama nii Eestis kui Põhja-Euroopas unikaalset kõrgtehnoloogilist segaolmejäätmete mehhaanilis-bioloogilist töötlemist. Keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategoorias sai auhinna Baltic Agro AS, mis pakub väetamisteenust spetsiaalse lägalaotusmasinaga.

Keskkonnaministeerium korraldab aasta keskkonnateo konkurssi alates 2001. aastast. Konkursile laekus tänavu üheksa keskkonnateo, 14 keskkonnategija ja 14 keskkonnateokese kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles