Uus kaitseväe juhataja brigaadikindral Terras astus ametisse

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna andis kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots ameti üle brigaadikindral Riho Terrasele.

Kaitseväe peastaabi territooriumile oli juba paarkümmend minutit enne piduliku rivistuse algust end paika sättinud kaitseväe ja kaitseliidu esindajad. Neile anti veel viimane instruktaaž, millal ja mis ulatuses mõõgad tuppe lükata ning lipud üles tõsta, millal ja kuhu vaadata.

Ameti üleandmisele ilmusid kohale peaminister Andrus Ansip, riigikogu esimees Ene Ergma, kaitseminister Mart Laar ning lisaks jälgisid eemalt veel haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, kultuuriminister Rein Lang ning president Arnold Rüütel.

Kell 12 treppi sõitnud president Toomas Hendrik Ilves rääkis, et kindral Laaneots on juhtinud Eesti kaitseväge läbi keeruliste aastate.

«Me oleme kandnud valusaid kaotusi Afganistanis, pidanud seisma silmitsi küberrünnakutega ja majandussurutise raskustega,» seletas ta. «Kuid me oleme ka oluliselt paremas seisus kui viie aasta eest. Meil on järjest parem kaitse ja operatiivplaneerimine, veelgi asjatundlikumad kaitsejõud, selgem arusaam riigikaitse ülesannetest ja korraldusest.»

Ta lisas, et täna võime tõdeda, kui täpselt peab paika ütlemine, et ka üks on lahinguväljal sõdur.

«Seda on tõestanud kindral Laaneots, Eesti kaitsejõudude üks taastajaid ning viimased viis aastat kaiteväe juhataja ametit väärikalt kandnud ohvitser,» märkis Ilves. «Me ei ole jõudnud oma teekonna lõppu. Eesti kogemused, huvid ja asukoht kaardil toovad kaasa kohustuse jätkata aktiivset panustamist rahvusvahelisse julgeolukusse, liikudes ühteaegu sihikindlalt enda kaitseväe tugevdamise suunas.»

Ilves tänas kindral Laaneotsa eeskujuliku teenistuse eest Eesti Kaitseväes kahe aastakümne vältel ning lisas, et Eesti on uhke, et Laaneots on sedavõrd väärikalt ja professionaalselt oma riiki teeninud. Uuele kaitseväe juhatajale brigaadikindral Terrasele soovis president lõppematut jõuvaru, selget sihti, koostöövaimu ja sõduriõnne. Kindral Laaneots andis brigaadikindral Terrasele üle kaitseväe lipu ning lahkus seejärel.

Kaitseväe juhataja, keda sõjaajal nimetatakse kaitseväe ülemjuhatajaks, juhib kaitseväge. Kaitseväe juhataja nimetab viieks aastaks ametisse valitsus kaitseministri ettepanekul. Intervjuud uue kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrasega saab lugeda homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles