Teismelised teevad kodukeemiast pomme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videost Youtube’is, millel näidatakse Torusiili abil tekitatud plahvatust.
Kaader videost Youtube’is, millel näidatakse Torusiili abil tekitatud plahvatust. Foto: Repro

Vanematel tasub tähele panna, milleks nende lapsed kodukeemiat kasutavad, sest populaarseks on muutunud sellest ise pomme valmistada. Heal juhul teevad need vaid pauku, halvemal juhul võivad viia laste näpud või silmanägemise.


«Sellega peab muidugi ettevaatlik olema. Kui suure kogusega teha, siis on ikka päris karm asi. Tükid lendavad kaugele,» lausus isevalmistatud pommide kohta üks anonüümseks jääda soovinud 15-aastane Tallinna koolipoiss.



Infot ohtliku ettevõtmise kohta saab tema sõnul kõikjalt internetist. Ta oli ka kuulnud ühest juhtumist Mustamäel, kus aknast visati välja pomm ning all koos lapsega jalutanud naine sai viga. Kodukeemiast pommid on tema sõnul aga laialt levinud, sest materjalid on kergelt kättesaadavad.



Põhja-Eesti Päästekeskuse juhtivspetsialist Mihhail Kozõrev lausus, et internetis on kahjuks välja ilmunud õpetused, kuidas lihtsatest vahenditest pomme teha. «Lapsed on nii targad, et oskavad otsida ja kodus kättesaadavatest vahenditest igasugu lõhkevahendeid teha,» kahetses Kozõrev.



Päästeametini sellised juhtumid tavaliselt ei jõua, sest plahvatused on nõrgad ja päästjad tegelevad üldiselt ohtlikumate materjalidega. Ent samas pole ka kodukeemiast valmistatud pommid ohutud, sest nahale sattudes võivad kemikaalid põhjustada põletust ja plahvatusel võivad killud silma lennata.



See, kas laps huvitub pommide valmistamisest, sõltub Kozõrevi sõnul täielikult pere kasvatusest. On neid, kes teavad, et see on ohtlik, ja ei tee seda kunagi, ent on ka teisi, kes otsivad selleks võimalusi ja kelle vanemad ei hooli, mida laps teeb.



«Vanematel on oma mured, töö, aga laste jaoks aega pole,» lausus Kozõrev. Lastele on tema sõnul vaja vaid liidrit, kellele teised järele tulevad, ja viga võib nii saada üldse mitte pommitegemise algataja.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles