Paet: NATO avatud uste poliitika peab jätkuma

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO välisministrite kohtumine Brüsselis 7. detsembril 2011.
NATO välisministrite kohtumine Brüsselis 7. detsembril 2011. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet ütles täna Brüsselis alanud NATO välisministrite ametlikul kohtumisel, et NATO avatud uste poliitika peab jätkuma.

Kohtumisel keskendusid arutelud Kosovo, Afganistani, Põhja-Aafrika ning Lähis-Ida, raketikaitse ja partnerlussuhete teemadele, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Kohtumine on teetähiseks ka kevadel toimuvale Chicago tippkohtumisele.

Välisministrid väljendasid muret viimaste arengute üle Kosovo põhjaosas ning tugevat toetust NATO rahuvalvejõudude KFOR tegevusele, et tagada turvalisus Kosovo põhjaosas. Välisminister Paeti sõnul on väga oluline tihe koostöö kohapeal NATO ja Euroopa Liidu vahel. «Samas on konflikti võimalik lahendada vaid Serbia ja Kosovo vahelise dialoogiga, millele peab jätkuvat tähelepanu pöörama,» sõnas välisminister.

Paeti sõnul jääb NATO keskseks operatsiooniks Afganistan. «Chicago tippkohtumine on oluline, kuna just seal määratletakse tegevused  kuni julgeolekuvastutuse üleandmiseni 2014. aasta lõpus ja keskendutakse küsimusele, milliseks jääb NATO kaasatus Afganistanis tulevikus,» sõnas ta.

Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida arengute osas toetab Eesti Paeti kinnitusel poliitilise ja praktilise koostöö edendamist regiooni riikidega Vahemere dialoogi ja Istanbuli koostöö initsiatiivi raamistikus. «Eesti on valmis toetama Liibüa kaasamist Vahemere dialoogi liikmeks, kui Liibüa seda ise soovib,» lisas ta.

Järgmise aasta NATO tippkohtumine on välisminister Urmas Paeti sõnul mitmes mõttes märgiline. «NATO kui organisatsiooni õnnestumiseks sel aastal võib pidada Liibüa operatsiooni edukat lõpuleviimist. Tippkohtumisel on aga vajalik üle kinnitada USA ja Euroopa liitlaste pühendumus alliansile. Euroopa peab kaaluma, kuidas vältida kriitilisi võimelünki ning panustada oma kaitsevõimesse. Oluline on NATO kui terviku heidutusvõime,» lausus Paet.

Tänane välisministrite kohtumine andis võimaluse üle kinnitada ka avatud uste poliitika NATO kandidaatriikidele. Paet lisas, et nii Gruusia kui ka teised kandidaatriigid, kes on teinud selgeid edusamme ootavad NATO-lt Chicagos selget sõnumit.

Homme, 8. detsembril jätkub välisministrite kohtumine NATO - Vene nõukogu raames välisminister Sergei Lavroviga ja Afganistani arutelu NATO rahvusvahelistesse
julgeolekuabijõududesse (ISAF) panustajate riikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles