Maripuu teeb ettepaneku kantsleri ametist vabastamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu.
Maret Maripuu. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalminister Maret Maripuu ütles «Aktuaalse kaamera» otsestuudios, et teeb neljapäeval valitsusele ettepaneku sotsiaalministeeriumi kantsleri ametist vabastamiseks.

Täna ajakirjanikega viivuks kohtunud sotsiaalminister Maret Maripuu sõnas, et uue IT-süsteemi rakendamisel tekkinud tõrke tõttu võib asutuse juhtkonnas toimuda muudatusi. Ise minister tagasi astuda ei kavatse.

Täna loetud minutiteks ministeeriumi koridoris ajakirjanikega kohtunud sotsiaalminister Maret Maripuu vastas ajakirjanike küsimusele, et ministeeriumi juhtkonnas võib tulla muudatusi.

Täpsustavale küsimusele, kas oma koha peab vabastama kantsler või asekantsler, ei soovinud ta vastata.

Maripuu põikles vastusest kõrvale, väites, et peab minema tööd tegema ja lubas sellele küsimusele vastata homme valitsuse pressikonverentsil.

Ise tagasi astuda Maripuu ei kavatse, sest tema sõnul ei lahendaks see tekkinud olukorda.

Ministri sõnul mõtles ta selle peale väga tõsiselt. «Samas, kui ma panen täna ministeeriumi ukse oma selja taga kinni, ei ole probleem ju veel lõplikult lahendust leidnud. Pean kõige suuremaks kohustuseks see probleem lahendada,» kinnitas ta.

Küsimusele, kas ta pärast seda võiks oma kohast loobud, vastas minister: «Üks samm korraga».

Sama vastuse andis minister ka küsimusele, kas väidetavalt süüdiolevad ametnikud peavad vastavalt riikliku vastutuse seadusele tekitatud kahju hüvitama.

Ansip soovitas olukord klaarida

Maripuu sõnul kohtus ta täna ka peaminister Ansipiga, kelle kindel sõnum talle olla olnud, et kui selline segadus on tekitatud, siis on esmane kohus see kahju ka heastada.

«Mind on ametisse määranud riigikogu ja neil on võimalus anda oma hinnang, kas mind tagasi kustuda või mõelda nii, nagu mina olen mõelnud, et see probleem tuleb lahendada,» tõdes ta.

Minister ei teadnud midagi

Maripuu väitel ei teadnud ta, et uue IT-süsteemi tõttu võib tekkida tõrkeid toetuste maksmisel.

Kuigi sellest oli eelnõu kooskõlastamisel ka ministeeriumis juttu, kinnitas Maripuu täna veel kord, et talle sellest keegi ei rääkinud ja ta usaldas oma alluvaid, kes andsid sellele oma kooskõlastuse.

«Meie kord näeb ette seda, et eri osakonnad menetlevad ja minuni jõuab see, siis kui kõik probleemid on lahendatud,» sõnas ta.

Ta lisas, et kui muudatust ette valmistades saadi aru, et püstitatud tähtaeg on ebareaalne, siis oleks pidanud talle sellest ka teatama, et oleks saanud vajaliku muudatusega riigikogusse minna ja selle seadusesätte jõustamise edasi lükata.

Minister põikles kõrvale vastamisest küsimusele, et jõustumiskuupäeva nimetamine pole kantsleri pädevuses.

Veekalkvel silmadega kinnitas minister, et ministeeriumi töökorda muudetakse ja selline apsakas enam ei kordu.

IT-süsteemi tõrke tõttu jäid tuhanded puuetega inimesed ilma neile määratud toetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles