ERRi eetikanõunik: helkuriuudise lõigud ei kahjustanud laste heaolu

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmu Tammerk..
Tarmu Tammerk.. Foto: Peeter Langovits.

ERRi eetikanõuniku Tarmu Tammerki hinnangul polnud lapsed «Aktuaalse kaamera» teisipäevases helkureid puudutavad uudisloos kontekstis, mis neid häbimärgistaks või halvustaks.

Postimehe poole pöördusid mitmed televaatajad, kelle hinnangul näidati ETV saate «Aktuaalne kaamera» uudislõigus lapsi ebaväärikal ja häbistaval moel, mida saanuks vältida.

«Aktuaalse kaamera» uudislõigus näidati politsei reidi, kus ühe kooli ees kontrolliti helkurite kasutamist. Muu hulgas olid uudises lõigud sellest, kuidas helkurita lapsed pidid politseinikele aru andma ning patustanud lapsed ja ka täiskasvanud pidid kõva häälega ette lugema paberile pandud vande, et nad kannavad tulevikus helkurit.

«Olen natukene paha laps, sest mul juhtus üks väikene aps. Palun emmel-issil osta endale helkuri,» lugesid kõik patustanud.

ERRi eetikanõunik Tarmu Tammerk ütles Postimehele, et laste kaasamine saadetesse nõuab ettevaatlikkust, eriti kui tegemist on probleemidega, mis võivad lapse heaolu kahjustada.

Tammerki hinnangul polnud lapsed antud loos kontekstis, mis neid häbimärgistaks või halvustaks.

Eetikanõunik tõstis esile, et helkurikontroll toimus sõbralikus ja lastepärases õhkkonnas ning seal oli muhedalt kostümeeritud politseinik ja rikkujad pidid andma pidulik tõotuse hakata helkurit kandma.

Tammerki sõnul tuleb näiteks alaealistega seotud kohtuasjade puhul ajakirjanduseetika reeglite kohaselt hoiduda laste identifitseerimisest, et mitte neile tulevikuks plekki külge jätta.

«Antud kontekst oli aga õpetuslik, mitte halvustav,» hindas ta. «Loo autori sõnul oli uudislõigu tegemine kooskõlastatud ka kooli sotsiaalpedagoogiga, kes andis filmimiseks loa.»

«Kokkuvõtteks arvan, et uudislugu ei kahjusta seal esinenud õpilasi. Lool on suur hariv väärtus, sest konkreetse kontrolli näitel meenutatakse vaatajale, kui vajalik on helkuri kandmine,» lisas ta.

Tammerki sõnul lähtub ERR laste kajastamisel ajakirjanduse eetikakoodeksist ja ERRi enda dokumendist nimega hea tava. Tema sõnul tuleb lastega seotud teemade puhul hoiduda laste kahjustamisest ja lapse heaolu peab olema kõige tähtsamal kohal.

Kõige rangemad piirangud on kohtuasjadega seotud teemade kohta. ERRi heas tavas on sätestatud nii: «Alaealistega seotud kohtuasjade puhul (alaealised on kas tunnistajad või süüalused) ei tohi lapse isikut avaldada (last ei tohi olla võimalik identifitseerida ja nt tema vanuse, lasteaia, kooli, kodukoha vm andmete kaudu).»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles