Bakuu piketeerijad nõudsid Ilveselt rahvuskaaslaste vabastamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahliman Zeinalov kohtupingis, esiplaanil tema kaitsja Sven Sillar.
Ahliman Zeinalov kohtupingis, esiplaanil tema kaitsja Sven Sillar. Foto: Toomas Huik

Aserbaidžaani riigivisiidile sõitnud president Ilvest kogunesid täna vastu võtma piketeerijad, kes nõudsid Eestis tegutsevate ja väidetavalt narkootikumide salakaubaveoga seotud ärimeeste Ahliman Zeinalovi ja Mirza Jamalovi vabastamist.

«Nõuame Eestilt õiglust», «Vabastage Mirza Jamalov», «Vabastage Ahliman Zeinalov» - selliste plakatitega olid piketeerijad täna tulnud välja  Aserbaidžaani pealinna Bakuusse, kuhu saabus riigivisiidile president Toomas Hendrik Ilves, kirjutab portaal Today.az.

Piketeerijad nõudsid vabadust ärimeestele, kes peeti suures narkoäris kahtlustatavana kinni umbes aasta eest. Ilveselt nõuti õiglase uurimise tagamist ning ebaõigluse lõpetamist.

Ahliman Zeinalovi ning Mirza Jamalovi emad Tabiat Isajeva ja Roza Karimova lubasid pöörduda rahvusvaheliste organisatsioonide poole ning kuulutada välja näljastreigi, kui nende poegi ei vabastata.

Kohalik politsei pidas kinni kolm piketeerijat, kes politseiesindaja sõnul lastakse pärast selgituste andmist vabaks.

Eestis tegutsevate ärimeeste kaitsja Javanshir Islam Suleymanov kinnitas portaalile, et Tallinna restorani Bakuu ja Šeš-Beš omanik Zeinalovit ja ta kaasosalist Jamalovit peetakse kinni ebaseaduslikult.

«Esimest korda näen Eestis sellist seaduserikkumist. Nad vahistati aasta tagasi, kuid kuulati üle vaid korra. Kusjuures narkootikume nende juurest ei leitud,» sõnas ta.

President piketti ei näinud

Bakuus viibiv presidendi nõunik Toomas Sildam teatas, et nemad piketti ei näinud ja seetõttu ei oska ka seda uudist kommenteerida. 

Harju maakohus jättis eelmisel nädalal suures narkosalakaubaveos süüdistatavad mehed vaatamata nende kautsjoniks pakutud miljonitele kroonidele vahi alla.

Juhtiv riigiprokurör Margus Kurm oli meeste kautsjoni eest vabastamisele kategooriliselt vastu.
Zeinalovit ja Jamalovit ning nende kuut kaaslast süüdistatakse 126 kilogrammi narkootikumide käitlemises ning salakaubaveos 2005. aasta augustist detsembrini.

Sel ajavahemikul toodi Hollandist Eestisse kuus kilogrammi marihuaanat ja kolmel korral 40 kilogrammi hašišit. Narkolastide tellija ja rahastaja oli süüdistuse järgi Zeinalov.

Eesti kohtud on juba 19 ning välisriikide kohtud neli selle võrgustiku liiget mitmesuguste kuritegude, sealhulgas relvaäri eest süüdi mõistnud.

Eestis on süüdistus esitatud jõugu 34 liikmele, välisriikides neljale ning tulemas on veel kaks kriminaalasja, millest üks puudutab narkootikumide ning teine 4,5 miljoni sigareti salakaubavedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles