IRLi uueks juhiks võib tõusta Urmas Reinsalu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Peeter Langovits

Kuu enne suurkogu on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) otsustajate ringis uue võimaliku esimehe suhtes ülisalajane selgus, kuid kuulda on siiski, et eeldatavatele parameetritele – puhas renomee ja Res Publica leeri toetus – vastab Urmas Rein­salu.

Juba pikemat aega käib IRLi juhi nime ümber pimesikumäng ja õhku on visatud nii Marko Mihkelsoni, Jaak Aaviksoo, Liisa Pakosta, Eerik-Niiles Krossi, Juhan Partsi kui ka Erki Noole nimi. See on ka mäng avalikkuse ees, et näidata IRLi juhivaliku pingi pikkust.

Pärast elamislubade afääri loobus aga seda kohta taotlemast mitmu nimekat erakonnavälist kandidaati. Seega on otsitud juhti erakonnast seest, puhta renomeega, vastuvõetavat nii vanade isamaaliitlaste kui ka Res Publica leeri jaoks, eelkõige loomulikult viimase jaoks, kel on erakonnas suurem otsustus- ja hääletusjõud.

IRLil on ka strateegia paigas: enne suurkogu käia välja mitu nime, kes on nõus ka kandideerima, kuid loobuvad siis 28. jaanuaril Tallinnas Nokia kontserdimajas oma kandidatuurist näiteks Reinsalu kasuks.

President Lennart Meri kooliga (Reinsalu oli Meri sisenõunik ja hiljem kantselei direktor – toim) IRLi riigikogu fraktsiooni juht Reinsalu on praegu kõige tõsiseltvõetavam valik. Kuigi teise tugeva kandidaadina on jätkuvalt jõus haridusminister Jaak Aaviksoo, kelle üht juhiks valituks osutumise plaani teatakse erakonnas: Res Publica leeri ülevõim peaks kaduma.

Reinsalu kandidatuuri on IRLi vastavad inimesed arutanud väiksemas ringis ka võimupartneri Reformierakonnaga.

«Igati mõistlik valik,» leidis üks Reformierakonna tipp-poliitik. «Teda ei oleks osanud küll esmapilgul juhi rollis näha, aga tegemist on puhta renomee ja hea läbirääkimisvõimega inimesega.»

Miks Reinsalu nimi juhikohal üllatab? Seepärast, et teda kirjeldatakse pigem erakonna n-ö kolmanda-neljanda inimesena, veidi liialdatult on teda võrreldud Reformierakonna halli kardinali Rain Rosimannusega, kes valdab hästi poliitmänge, on hea strateeg ja sõnaseadja, kuid pigem mitte parteijuht.

Reinsalu ei vastanud eile Postimehe korduvatele telefonikõnedele. Samuti ei saanud temaga kontakti erakonna kommunikatsioonijuht, kes seda Postimehe palvel üritas.

IRLi Harjumaa osakondade esimehi ja aktiivseid liikmeid koondav Harjumaa osakondade koostöökoda kutsus eile üles Mihkelsoni, Aaviksood ja Tunne Kelamit kandideerima erakonna esimehe kohale. Koostöökoja liikmed pidasid oluliseks, et IRLi liidrid näitaksid üles otsustavust ning oleksid valmis erakonnale keerulisel ajal esimeheks kandideerima.

Koostöökoda ootab erakonna uuelt esimehelt, et ta suurendaks erakonnasisest koosmeelt ja aitaks taastada usalduse IRLi ja konservatiivsesse maailmavaatesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles