Korteriühistud: suurenenud kodukulud võivad võlgnikke juurde tuua

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe.
Lasnamäe. Foto: Toomas Huik

Eesti Korteriühistute Liit teatas, et kuna Eesti Energia, Eesti Gaas ja Tallinna Küte tõstsid hindu, kardavad korteriühistud võlgnike arvu suurenemist.

Kuna uuest aastast tõstis Eesti Energia levinuima elektripaketi Kodu 1 hinda 4,6%, AS Eesti Gaas tõstis kodutarbijatele gaasi hinda ligi 15% ning AS Tallinna Küte tõstis soojuse hinda 3,7%, kardavad korteriühistud võlgnike arvu suurenemist.

«Sundkulutuste, mille hulka kuuluvad ka kodukulud, osatähtsus leibkonna eelarves on viimastel aastatel kasvanud,» rõhutas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige ja tegevjuht Urmas Mardi. «Palgad on samas paljuski samaks jäänud, nii et paljudele inimestele võivad hakata suurenenud kodukulud üle jõu käima.»

Eesti Korteriühistute Liidu läbi viidud küsitlusest selgub, et just suurenenud kütte- ja elektrikulud teevad inimestele enim muret.

«Suurettevõtted on otsustanud korteriomanikega näiteks küttelepingute sõlmimisest loobuda ja nõuavad ühistult arvete tasumist, aga kui korteriomanikust ühistu liige, kellel on kommunaal- ja muude maksete näol igakuised kohustused, käitub vastutustundetult ja oma kohustusi ei täida, peavad tema võlad kinni maksma ühistu teised liikmed,» selgitas Mardi, kelle sõnul on tulnud ette olukordi, kus võlgu jäädud väiksed summad kiirelt neljakohaliseteks kasvavad.

Kui koduomanikul tekib kommunaalkulude tasumisel raskusi, soovitab Mardi kohe ühistule sellest rääkida.

«Tuleks oma probleemidest ühistu juhti teavitada ning muret kurta, ühistu juht peaks üritama leida võimaluse tekkinud olukorra lahendamiseks, kasvõi näiteks maksegraafiku näol,» selgitas Mardi. «Kõige hullem on olukord, kus inimene jätab lihtsalt arved maksmata ning järgeb vaeva- ja aeganõudev kohtuvaidlus.»

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles