Naised teavad: kontsad ja elektritõuks sobivad kokku küll

Voltride
Copy
Kattri
Kattri Foto: Tanel Meos

Millegipärast on kujunenud arvamus, et elektriline tõukeratas on midagi meestele või lastele. Ehk siis lapsemeelsetele uljaspeadele, kelles pole piiskagi alalhoidlikkust ja ettevaatlikkust. Mõneti kinnitab seda arvamust ka tänavapilt. Ent naised elektritõukerattal on siiski kasvav trend. Leidsime  FB grupist "Elektrilised kergliikurid" 3 naist - Kattri, Diana ja Inga -, kes oma kogemust jagavad ning räägivad, kas tõuksiga sõitmine on tõesti nii ohtlik kui räägitakse või on see hoopis turvaline ja ka naistele sobiv liikumisvahend.

Kattri (35)

Mina tahtsin tõuksi tööl käimiseks. Külmal ajal eelistan sõita autoga, aga kevadest sügiseni naudin värskes õhus liikumist – nii veeren Mustamäel igapäevaselt tööle elekritõukerattaga. Ma ei tea midagi liiklusummikus istumisest  Minu jaoks tähendab see rohkem aega mulle endale ja oma perele.

Tõukerattaga tunnen end aina kindlamalt – kiirus on paras ning pidurid käeulatuses. Küll aga tuleb olla ekstra ettevaatlik – silmas tuleb pidada jalgrattureid, tee peal jooksvaid lapsi ja koeraga jalutajaid.

Tõukeratta hoidmisega mul probleeme pole – see on piisavalt väike ning käib ka kokku. Kodus hoian seda rõdul, kus see kellelegi ette ei jää.

Kindlasti soovitan tõuksi ostu – küll aga tuleb teha korralik uurimustöö vastavalt sellele, mille jaoks tõuksi vajate. Oleme peres juba puudust tundnud teisest tõuksist – et saaks mitmekesi koos sõita. Plaanime külastada elektriliikurite poodi Telliskivis, sest seal saab erinevaid mudeleid koha peal proovida ja nõu küsida.

Diana, (32)

Elan linna servas, looduse keskel, kuhu ühistransport käib harva. Auto soetamist pole ma kaalunud, kuna minu jaoks ei õigusta see ennast. Ma pole ka piisavalt sportlik inimene, et jalgrattaga väntamise võlu hinnata. Tõuksi ostust peale mind kevadest sügiseni tõuksita väljas praktiliselt ei näe. Tõuks viib mind igasse Tallinna serva ja veidi väljagi kui vaja. Sõitmiseks ei nõua see sportlikku riietust - kontsad ja tõuks sobivad vajadusel kokku küll, päriselt ka!

Diana
Diana Foto: Erakogu

Mul on kaks tõuksi. Esimene tõuks, Ninebot ES2, jäi õige pea lahjaks. Juurde tuli osta suurem, mis liigub piisavalt kiirelt. Sellega enamasti liigungi ja olen väga rahul. Aga väikesest ma siiski ei loobunud - seda on nii mugav igale poole kaasa võtta. See on ka varuvariant kui suurega peaks midagi juhtuma

Mis liigub, see kulub, nii ka tõuks. On väiksemad vigu, mis sõitu ei takista, kuid ka selliseid, mis võivad tõuksi rivist välja lüüa pikemaks ajaks. Halvimal juhul puruneb jupp, mida Eestis saada polegi. Tõuksi parandamisega eelistan hakkama saada omade jõududega. Jootekolb, multimeeter ja elektroonika algteadmised tulevad vägagi kasuks. Rehvivahetusega on natuke kehvemad lood, seda ise ei tee.  Sellega aitab näiteks Voltride tõukeratta hooldus.

Inga (29)  

Liigun mööda päris erinevaid trajektoore. Kui on vähegi ilus ilm, sõidan elektritõuksiga tööle. Tõuks on mu peamine liiklusvahend, kuid olen töölt lahkunud ka tõuks taksos/bussis või jätnud ta tööle paremat ilma ootama.

Kui hakkasin tõuksiga sõitma, sain esimestel nädalatel kohe õppetunni kätte - käsi käis autokapotil ära. Peale seda olen kitsastel kõnniteedel, pimedates nurkades ja hoovi väljasõitude juures ettevaatlik. Võtan hoo maha, et kiire pidurdus oleks võimalik. Suurema osa ajast tunnen end tõuksiga sõites siiski turvaliselt.

Tõukekad seisavad mul esikus. Koju jõudmiseks pean tõuksi viiendale korrusele tassima. Algul tundus see raske, kuid nüüd olen harjunud. Kõik mahub kätte - poekotid ja tõuks korraga.

Inga
Inga Foto: Erakogu

Enda elektrilist tõukeratast olen seni ise hooldanud ning remontinud. Kruve ja polte pingutan aeg-ajalt, ükskord tuli ekraan ära vahetada. Juhul kui peaks esinema selline viga mille jaoks endal pole tööriistu või netist varuosa saada, tuleb leida, kes oskaks aidata. Mugav on, kui tõuksi müünud pood teeb sellele ise hooldust.

Need, kes endale tõuksi tahavad, võiksid võimalusel teha enne proovisõitu või vaadata internetist videoid, et leida sobivaim. Samuti oleks mõistlik tõuksi proovimiseks see endale paariks päevaks rentida - sellest kevadest saab seda teha näiteks Telliskivi kvartalis.

Loe SIIT miks just praegu on õige aeg elektritõuksi ostuks.

Loe SIIT, millised reeglid hakkavad uues Liiklusseaduses kehtima elektrilistele tõukeratastele. 

Copy
Tagasi üles