Suri maalikunstnik Ants Viidalepp

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Viidalepp
Ants Viidalepp Foto: Eesti Kunstnike Liit

9. jaanuaril suri Eesti Kunstnike Liidu auliige, Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor, maalikunstnik Ants Viidalepp.

Ants Viidalepp sündis 6. jaanuaril 1921. aastal Tallinnas telefonivõrgu ülema perekonnas. Kunsti õppis ta Tallinna Kujutava ja Rakenduskunsti Koolis ja 1943. aastast Tartu Kõrgema Kujutava Kunsti Koolis, mille ta Johannes Võerahansu õpilasena 1948. aastal lõpetas.

1960.-1994. aastal töötas Viidalepp Eesti Kunstiakadeemias maalikunstiõppejõuna, aastast 1973 professorina.

1950ndatel võitis Viidalepp tunnustuse figuraalkompositsioonide maalijana: «Akadeemik N. Burdenko operatsiooni teostamas Tartu Ülikoolis», 1952. aastal koos Ilmar Kimmiga; «F. R. Kreutzwaldi üliõpilasena luulet kogumas», 1955. aastal. Need tööd on Eesti Kunstimuuseumis.

1960ndatel muutus maalija käekiri ekspressiivsemaks ja üldistavamaks. Kunstiajalukku on läinud tema 1950.-1960. aastate portreelooming, 1970.-1980. aastate grotesksed žanristseenid Paidest nagu «Pulmapilt», 1968. aastal (töö Ludwigi Muuseumis Saksamaal); «Veranda ees», 1977. aastal (töö Slovaki Rahvusmuuseumis Bratislavas).

Viidalepa maale leidub eelpool nimetatud välismuuseumite kõrval ka Tallinna Kunstihoone Fondi kogus, Tartu Kunstimuuseumis, Kumu kunstimuuseumis, Tretjakovi Galeriis, paljudes erakogudes.

Eesti kunstnikkond jääb leinama mõnusa naljasoonega erudeeritud pedagoogi, läbi kuue aastakümne meiega olnud head kolleegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles