Narva koristajad kavandavad hoiatusstreiki

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristaja töövahendid.
Koristaja töövahendid. Foto: SCANPIX

Narva Energia ametiühing kavandab koristajate hoiatusstreiki, kuna leiab, et koristajate tööandja OÜ Pesumati on rikkunud kollektiivlepingut ja töölepinguid, ning konflikti ei ole õnnestunud läbirääkimiste laua taga lahendada.

Elektrijaamade ruume koristab 102 inimest, kes on alates eelmisest aastast  OÜ Pesumati palgal, kirjutab Põhjarannik.

Narva Energia ametiühingu esimehe Vladimir Aleksejevi sõnul jättis firma inimesed ametiühinguga kooskõlastamata ilma lepinguga ette nähtud preemiast, mis on 15 protsenti tunnitasust, ning jõulupreemiast.

«Firma tahab lühendada koristajate tööpäeva seitsmelt tunnilt neljale, töölepingud on koostatud tunnipalga alusel, see aga tähendab, et palk väheneb peaaegu kaks korda,» ütles Aleksejev ja lisas, et samal ajal kavatseb tööandja ühe inimese koristatavate ruumide pindala suurendada 500 ruutmeetrilt 1000-ni.

Ametiühingu usaldusisik, OÜ Pesumati töötaja Tatjana Kondratjeva sõnul töötavad koristajad kahjulikes tingimustes: tsehhides on müra, tolm ja kõrge õhutemperatuur, tõusma peavad nad kell 5 hommikul, et olla kell 6 elektrijaamas, naise enda eelmise kuu töötasu aga oli seejuures 3080 krooni miinus maksud.

Pesumati juhatuse liige Ivar Banki väitel ei ole koristajate töökoormust suurendatud ning Narva Elektrijaamas töötatakse 2,5 korda väiksemate normatiivide alusel kui mujal Eestis.

Preemia jäeti novembrikuus maksmata sellepärast, et tellija, Narva Elektrijaamad, tegi töötajatele märkuse: monitooringu kohaselt teevad koristajad 8-tunnisest tööpäevast tööd 36 protsenti, ülejäänud ajal puhatakse või tegeletakse isiklike asjadega.

Bank kinnitas, et kuigi Narva Elektrijaamad vähendasid eelmise aasta detsembrist OÜ-lt Pesumati tellitavate tööde mahtu 15 protsenti, püüab firma säilitada maksimaalse arvu töökohti, kuid vähendab tööpäeva pikkust seal, kus see on võimalik ja arukas, tõstes samal ajal töötajate tunnipalka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles