Uurijatel on videosalvestis Indrek Põdra väidetavast altkäemaksuvõtmisest

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik soovib täiendavat maksutulu.
Riik soovib täiendavat maksutulu. Foto: SCANPIX

Kaitsepolitseinik Indrek Põdra väidetavate altkäemaksude võtmise uurijatel on endise tippametniku vastu kasutada kaalukas tõend – videosalvestis, millel Põder tuhandeid
eurosid altkäemaksu vastu võtab.



Nimetatud videosalvestis on Postimehe andmeil pärit detsembrist. Kapo oli selleks ajaks Põdral ja temaga seotud isikute ringil pikemat aega silma peal oli hoidnud, kuid operatiivtaktikaliselt kogenud Põdra vahistamiseks piisavalt kaalukaid tõendeid polnud suudetud hankida.

Ent siis naeratas uurijaile õnn. Kriminaalses maailmas tuntud inkassoärimees Ats Pärnaste käskis telefonivestluses oma kolleegil kanda Eesti tuntud ettevõttele võlgnikult kätte saadud 5000 eurot.

Selle raha võttis sularahaautomaadist välja ettevõtte juhatuse liige, kes selle samas teda veidi eemal oodanud Indrek Põdrale sularahas üle andis. Mida mehed karta ei osanud, oli see, et nende toiming jäi turvavideole, millele kapo hiljem «rutiinse» kontrollimise käigus peale sattus.

Postimehele on väidetud, et see sündmus oligi otsene Põdra ja talle altkäemaksu andnud ettevõtja vahistamise põhjus. Sama sündmusega seoses kinni peetud inkassoärimehe Pärnaste osa altkäemaksuloos oli formaalne.

Pärnastele kuulus varem kolmandik Põdra lähisugulaste mööblifirmast, mille teenuseid ka kaitsepolitseinik Põder kasutas, kuid nagu selgus, isiklikku läbikäimist mehed võimalusel siiski vältisid.

Ka esialgne info, et Pärnaste võis käia Põdra Võrumaa «rantšos» liha grillimas, oli poolik. Pärnaste asemel oli liha­grillijaks hoopis üks vene keelt rääkiv kriminaal. Nii ei pidanud uurijad enam Pärnaste «liiniga» tegelemist vajalikuks ja lasid ta pärast arestimajas veedetud ööd vabadusse.

Viimastel nädalatel on uurijad keskendunud Põdra muude võimalike korruptiivsete suhete väljaselgitamisele ja tõendite kogumisele. Eelnimetatud 5000 eurot on vaid väike osa altkäemaksudest, mida teatud äriringkondades omamoodi «sebijana» tuntud Põder saada võis. Ametlikult on talle esitatud kahtlustus altkäemaksu küsimises ja saamises suures ulatuses.

Uurijaile on selge, et jõu­struktuurides juhtivatel kohtadel töötanud perekond Põdra sissetulekud ei vastanud nende elustandardile – lisaks sellele, et neil oli miljonite kroonide väärtuses kinnisvara ja nad kasutasid kallist pereautot, oli kulukavõitu hobi ka pere vanimal pojal, kes tegeles motokrossiga.

Juhtiva riigiprokuröri Heili Sepa sõnul on selles kriminaalasjas kahtlustatavaid üle kümne. Enamikku neist kahtlustatakse altkäemaksu andmises, vahendamises ja võtmisele kaasaaitamises. Vahi all viibib Põder ja veel üks isik.

Postimehes avaldatud uurimisinfot kommenteeris riigiprokuratuur järgmiselt: «Artiklis esitatud väited saavad pärineda vaid inimeselt, kellel puudub tegelik ülevaade menetluses toimuvast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles