Viltune muinsus sundis ametikooli lahendusi otsima

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kellu. Illustreeriv foto.
Kellu. Illustreeriv foto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Muinsuskaitseamet nõuab uut õppebaasi ehitavalt Kuressaare ametikoolilt endise võimlahoone viltuse paekiviseina säilitamist.

«Kui hoone tänavapoolne sein oli suhteliselt hea kvaliteediga, siis õuepoolne tunduvalt kehvemas seisus,» tõdes Kuressaare ametikooli haldusdirektor Arvo Kereme, kirjutas Saarte Hääl.

Tema sõnul oli 1965. aastal ehitatud võimla vana, 19. sajandist pärinev sein kohe alguses viltu ehitatud ja kivid on lubjasegu asemel lapitud pudisema kippuva saviseguga, seina nurgad aga lagunenud ning hilisema ümberehituse käigus punasest tellisest taas üles lapitud.

Ometi leidis muinsuskaitseamet, et kümmekond sentimeetrit hoovi poole kaldu oleva paeseina näol on tegemist säilitamist vajava kultuuriväärtusliku detailiga.

Kuigi lihtsam oleks sein maha tõmmata ja uuesti üles lappida, ei saa nii talitada ja seetõttu ehitatakse AS-i EBC Ehitus projektijuhi Ain Murdi sõnul paemüürile sissepoole tugisein, mis ühendatakse müüriga paekivisse keemiliselt pandavate roostevabade ankrute abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles