Tallinna sotsiaalametnik: enim kannatavad lapsed

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Keldrima
Vahur Keldrima Foto: Toomas Huik

Sotsiaalministeeriumi statistika kohaselt pole toimetulekutoetusest elavate inimeste arv 2010. aasta tasemega võrreldes tänaseks vähenenud. Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja sõnul näitab linna kogemus, et vaesus räsib järjest enam lastega peresid.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima ütles, et toimetulekutoetuse taotlejate arv püsib linnades kõrgel eelkõige seetõttu, et seal on palju töökoha kaotanud inimesi ning tunduvalt suuremad eluasemekulud kui maal.

«Kolmandaks põhjuseks on asjaolu, et paljud töötud on end nüüdseks Töötukassast arvelt maha võtnud ja ei saa enam töötu abiraha. See osa kompenseeritakse toimetulekutoetusega,» sõnas Keldrima.

Kuna toimetulekuraskused on püsinud pikaajaliselt, siis mõjutavad need Tallinnas järjest enam lastega peresid. «Toimetulekutoetuse määr ei võimalda äraelamist, eriti lastel,» ütles Keldrima. Olukorra tekkimise ühe põhjusena nägi ametnik riigi väärotsust. «Riikliku toimetulekutoetuse maksmise korras tehtud muudatusega - igakuise lastetoetuse arvamisega sissetulekute sisse - sisuliselt jäeti kõige vaesemad lapsed igakuisest lastetoetusest ilma.»

«Statistikat selle kohta ei ole, kuid suur osa toimetulekutoetusest elavaid lapsi on peres, kus neid kasvatab ainult ema,» kirjeldas Keldrima. Tallinnas maksti mullu detsembris toimetulekutoetust 2 224 perele, kus elas 3 647 pereliiget, neist 972 last.

Samas ei ole võimalik Keldrima hinnangul selgeks teha tegelikku äärmises vaesuses elavate isikute arvu linnas ja riigis, sest pea kõik noored pered, kelle kodu on soetatud laenuga, ei saa toimetulekutoetust. Kodu säilitamise nimel toetavad neid lapsevanemad, näiteks, intresside maksmisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles