Valitsemise valvurid hakkavad jälgima valitsuse lubaduste täitumist

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänasest on avatud veebikeskkond Valitsemise valvurid www.valvurid.ee, kus saab jälgida valitsuse tegevusprogrammi täitmist ehk riigivalitsemise argipäeva. Lubaduste täitmist hindavad erinevate elualade eksperdid ja oma arvamust saavad avaldada ka keskkonna külastajad.

«Valitsemise valvurid on sõltumatud vaatlejad, kes hindavad, kuidas lubadused ja tegevusplaanid tegelikkuses täituvad,» selgitab projekti eestvedaja Hille Hinsberg Praxisest. «Uues veebiväravas avaldatakse arvamused, milles iga ekspert või organisatsioon väljendab oma seisukohta valitsuse tegevuse praeguse olukorra ja tulemuslikkuse suhtes. Hinnangute andmiseks koguvad valvurid infot avalikest allikatest, näiteks riigikogu, valitsuse ja ministeeriumite veebidest, küsitlevad ametnikke ning suhtlevad kodanikuühendustega,» lisab Hinsberg.

«Valitsemise valvurid annab märku mitmest olulisest arengust Eesti vabakonnas – oleme ühekordsete ja senini peamiselt valimisperioodi ümber keskendunud algatustest välja kasvanud sisulise igapäevatööni valitsemise jälgimisel ja selles osalemisel,» lausus algatust toetanud Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam. Teiseks toob algatus Hellami sõnul ühise eesmärgi nimel kokku terve hulga Eesti vabaühendusi.

Veebikeskkonna vahendusel saab jälgida 536 tegevuse elluviimise seisu. Tegevused on jagatud 18 valdkonnaks ning iga tegevust kommenteerivad valvurite hinnangud, mida pidevalt uuendatakse. Oodatud on kõigi huviliste arvamused, lisainfo ja täiendused. Aadressil www.valvurid.ee saab igaüks kommentaare avaldada oma nime all.
Valitsemise valvurid on poliitiliselt sõltumatu asjatundjate võrgustik, mis tegutseb kodanikualgatusena Praxise eestvedamisel.

Riigikogu 2011. aasta valimistel andsid praegused valitsusparteid hulga lubadusi, mille alusel sündis esmalt koalitsioonilepe ja seejärel valitsuse tegevusprogramm. Programmi viivad nelja aasta jooksul ellu ministeeriumid ja teised riigiasutused. Valitsus ise annab oma tegevuse kohta regulaarselt aru.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles