Kelle relvi kannavad kaitseliitlased võidupüha paraadil?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliitlane 2007. aastal Raplas toimunud võidupühaparaadil.
Kaitseliitlane 2007. aastal Raplas toimunud võidupühaparaadil. Foto: Mihkel Maripuu

Kuidas Eesti-Läti võidupüha ühisparaad Põhja-Lätis Cēsises välja nägema hakkab, pole veel teada. Ka ei oska Kaitseliit praegu öelda, kelle relvadega eestlased seal marsivad.

Tänavuse Põhja-Lätis Cēsises toimuva võidupühaparaadi kohta ei oska Kaitseliit eriti palju infot anda, küll on tänaseks selge, et seal osaleb tavapärasest märksa vähem kaitseliitlasi.

«Aastati on osalejaid olnud erinevalt, alates 700st kuni 1300 inimesi eelmisel aastal,» sõnas Kaitseliidu pressijaoskonna ülem Tanel Rütman Postimees.ee'le. Tänavu lähevad võidupühaparaadile 500 Lõuna-Eesti kaitseliitlast.

«Aga kui võtame lätlased ka kokku, siis annab tuhandese paraadi välja küll,» lisas ta.

Lätlased on Eestisse tulles relvad maha jätnud

Rütman ei osanud öelda, kas Eesti kaitseliitlased lähevad Lätti oma relvadega. «Kui lätlased on käinud meie paraadidel, siis nad pole oma relvi kaasa võtnud,» sõnas ta.

Rütman lisas, et kui ka lätlasi on võidupühaparaadil relvadega marssinud, siis on need relvad saadud Eesti poole käest.

Põhja-Eesti kaitseliitlased ei osale

Kas tänavusel paraadil osalevad ka välisriikide liputoimkonnad, pole samuti veel selge. Kindel on see, et Põhja-Eestis asuvad Kaitseliidu malevad oma üksusi välja ei saada, küll on nad esindatud tuletoojate kaudu.

«Ka eelnevatel paraadidel on olnud nii, et põhiraskuse on kandud need malevad, kes paraadi toimumiskoha läheduses asuvad,» selgitas Rütman.

Tähistatakse Eesti võidupühal

Kui Lätis on siiani tähistatud Võnnu lahingu aastapäeva paar päeva varem  ehk lahingu alguspäeval, siis Rütmani kinnitusel toimub tänavune Eesti-Läti ühisparaad 23. juunil ehk Eesti võidupüha ajal.

Paraadi toimumine Lätis teeb Rütmani sõnul selle keerukamaks, samas aga ka huvitavamaks. «Sellisena oli ta suhteliselt rutiinseks ürituseks kujunenud, uus koht teises riigis on väljakutse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles