Sotsid: tuuleparkide rajajad investeerigu ka ümbruskonda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on tuulepark Pakri poolsaarel Paldiski lähedal.
Pildil on tuulepark Pakri poolsaarel Paldiski lähedal. Foto: Küllike Rooväli

Sotsiaaldemokraadid tegid ettepaneku, et tehnorajatise omanik peab rajatisest tingitud ebameeldivused kohalikele elanikele heastama.

Maaelukomisjoni sotsiaaldemoraadist esimehe Kalev Kotkase sõnul ajendas palju tulisust tekitanud Hiiumaa tuuleparkide rajamine teda probleemile laiemalt mõtlema.

«Kui mõni tehnorajatis nagu tuulegeneraator või mobiilimast selgelt häirib ümbruskonna elanikke ja halvendab nende elukvaliteeti, siis peab seda kahju omanik ja omavalitsus elanikele ka kuidagi kompenseerima,» leidis Kotkas.

Ettepaneku järgi tasub tehnorajatise omanik maksu, millest omavalitsus saab iga aasta lisaraha, et siluda tehnorajatisest tekitatud probleeme. «Tehnorajatise maksustamise läbi ei pea kasutama kõigi vallaelanike makse selleks, et hüvitada teatud piirkonna murekoormat,» selgitas Kotkas.

Maksust laekuva rahaga on kohalikul omavalitsusel õigus ja kohustus eelisarendada rajatisest mõjutatud piirkonna atraktiivsust ja elukeskkonda.

Kotkas lisas, et tehnorajatise maks, nagu teisedki kohalikud maksud, oleksid kohalikule omavalitsusele võimalus, mitte kohustus.

Sotsiaaldemokraatide fraktsioonil on valmis ka vastava sisuline eelnõu, eile esitati see koalitsioonipartneritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles