NATO salajane raport: Pakistani võimud aitavad Talibani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani võitlejad.
Talibani võitlejad. Foto: SCANPIX

Pakistani julgeolekuteenistused aitavad salaja Talibani, kes peab oma võitu Afganistanis vältimatuks, kui lääneriikide sõdurid sealt ükskord lahkuvad, selgus täna meediasse lekkinud salajasest NATO dokumendist.

Mõõdukalt konservatiivne Briti päevaleht Times ja BBC nägid ülevaadet, mis oli koostatud tabatud mässulistelt saadud teabest ning edastatud jaanuaris NATO komandöridele Afganistanis.

Dokumendi kohaselt on Islamabad Talibaniga endiselt tihedalt seotud oma luureagentuuri ISI kaudu.

BBC märkis, et raportis sisaldub teave enam kui 4000 tabatud Talibani ja Al-Qaeda võitlejalt, keda on kuulatud üle kokku 27 000 korda.

Pakistani välisministeerium reageeris meedias avaldatule jõuliselt. Ministeeriumi kõrge ametniku sõnul on salajases USA raportis esitatud süüdistused «kergemeelsed».

«Oleme võtnud kohustuse Afganistanis mitte sekkuda,» ütles ametnik Reutersile.

Raporti kohaselt aga jätkab Pakistan «raugematult» Talibani ladvikuga manipuleerimist.
Talibani kinnipeetute jutust selgub, et Islamabad edastab vahemeeste ja spioonide võrgustiku kaudu strateegilist nõu, kuidas lääneriikide sõdurite vastu võidelda.

«Pakistani valitsus on jätkuvalt lähedastes suhetes Talibaniga,» seisis raportis, mille kohaselt on ISI läbinisti kursis Talibani tegevuse ja juhtkonna liikumistega. «Talibani liidrid kohtuvad sageli ISI personaliga, kes annavad strateegilist nõu ja vahendavad Pakistani valitsuse asjassepuutuvaid huve.»

«ISI ohvitserid räägivad vajadusest jätkata püha sõda ja kihutada välisriikide sissetungijad Afganistanist välja,» märgiti dokumendis. Mässuliste käest saadud teave ei sisalda peaaegu ühtegi tõendit, mis viitaks, et Islamabad rahastab või annab Talibanile relvi.

Kabul, mis süüdistab Islamabadi Talibani mässuliste pikaajalises toetamises, külmutas septembris kahe riigi vahelised suhted, kui mõrvati nende rahusaadik ja pealäbirääkija Burhanuddin Rabbani. Üks Afganistani ministreist süüdistas Pakistani spioone enesetapurünnakus.

Times märkis, et Talibani tugevus, motivatsioon, rahastuskanalid ja taktikaline vilumus on endiselt rikkumatu, seda vaatamata mullustele tagasilöökidele.

«Paljud afgaanid valmistuvad juba Talibani tagasitulemiseks,» vahendas leht raportit. «Siis, kui ISAF (rahvusvahelised julgeolekuabijõud) ei ole enam teguriks, peab Taliban oma võitu paratamatuks.»

Raport tõi välja ka enneolematu huvi liituda Talibani jõududega 2011. aastal, osa liikumise toetajaist tuleb koguni Afganistani valitsusaparaadist.

«Afganistani tavakodanikud eelistavad sageli Talibani ülemvõimu Afganistani valitsusele, mis enamasti on seotud korrumpeerunud valitsusega,» seisis raportis.

Nii näiteks on Taliban teatud piirkondades meelega leebe, et julgustada NATO-t oma sõdureid sealt välja tõmbama, samal ajal sõlmivad islamistid kohalikke kokkuleppeid Afganistani julgeolekujõududega, kellele kontroll neis piirkondades sel juhul üle antakse. Samuti on Afganistani julgeolekujõududes neid, kes müüvad Talibanile relvi ja luurealast teavet.

Times kirjutas oma juhtkirjas, et Pakistan sekkub aktiivselt Talibani ja Kabuli vahelistesse lepituspüüdlustesse, püüdes süstemaatiliselt õõnestada president Hamid Karzai valitsuse tegevust.

«ISI näib antud dokumendis isegi oluliselt suurema lurjusena kui Taliban,» märkis leht.
USA kaitseministeerium teatas, et ei saa raportit kommenteerida, kuid väljendas siiski muret Pakistani ja selle mõjuvõimu pärast Afganistanis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles