Siiriuse saadikud Saaremaal

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Alla
Hendrik Alla Foto: Mihkel Maripuu

Oma kopteriga üle Saaremaa põristades nendivad vennad Andres ja Oleg Sõnajalg: «Inimesed tunduvad nii väikesed ja tähtsusetud.»

 Moonika Siimetsa film «Salme saladus» ei anna vastust, miks vuhisevad Saaremaa kohal ufod, millisesse paralleeluniversumisse viib Sõnajalgade naabrinaise maal olev maagiline portaal ja kas Sõnajalad ise ongi üldse inimesed.

Siimets ei võta autoripositsiooni, vaid kõrvutab kiretu kaameraga üles võetud stseene kiviga tõtt vahtivast maanaisest ning täiesti uut tüüpi tuulegeneraatori leiutanud Oleg ja Andres Sõnajalast. Viimastel ei teki mingit tõrget end otsesõnu geeniusteks tituleerida. Filmis jääbki domineerima kristliku kitšiperekonna siiras eneseimetlus.

Pole ka ime, sest midagi nii võimsat ja ebamaist nagu Sõnajalad on raske viikingimatuste või Z-tähega maakiviga üle trumbata. Stseen, kus Siiri- Viivi eksalteeritult meieisapalvet lugesid, tõi mulle kananaha ihule. Oleks see siis näitlemine, aga see on absoluutselt ehe! Nii ei ole võimalik näidelda. See on päris.

«Head eksemplarid,» nendib sigaretti pahviv teadmanaine Viktoria. «Kunagi nad elasid Siiriusel, aga kolisid eelmisel ajastul maale.» Pole parata, Sõnajalad «varastavad kogu sõu», nagu ütlevad ameeriklased.

Siimets hoidub oma kommentaaridest nii verbaalses kui ka visuaalses plaanis. Nii jääbki lihtne talunaine, kelle peamine võime on näha hallis kivis nägusid ja heinamaale joonistatud ringe (mida kahjuks filmis ei näidata), abielupaaridele selgelt alla.

«Eesti lugude» sarja vedamise eest tunnustas kultuurkapital ETV 2 peatoimetajat Marje Jurtšenkot 2100 euro suuruse missioonipreemiaga. Ehkki lugude sari on pehmelt öeldes ebaühtlase kvaliteediga, õigustavad sellised pärlid nagu Siimetsa «Salme saladused » preemiat kuhjaga.

Dokumentaalfilm

«Salme saladus»
«Eesti lood 2011»
Režissöör Moonika Siimets
Kordus 16.02 ETV 2s kl 21.00,
järelvaadatav rahvusringhäälingu veebiportaalis

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles