Nõue afgaani naisuudisteankrutele: vähem jumestust ja rätik pähe

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm afgaani naist ja üks tüdruk Kabuli linnatänaval.
Kolm afgaani naist ja üks tüdruk Kabuli linnatänaval. Foto: SCANPIX

Afganistani valitsuse korralduse järgi ei tohi televisioonis uudiseid lugevad naisdiktorid olla edaspidi ilma pearätikuta, ka soovitati neil kasutada tagasihoidlikku jumestust.

Taolise korralduse kriitikud kardavad, et islam haarab meedia üha tugevamalt enda kontrolli alla, vahendas AFP.

Kultuuri- ja teabeministeerium saatis Afganistani kõikidele telejaamadele määruse, mille järgi peavad naistoimetajad riietuma ja jumestama end «vastavalt islami ja Afganistani väärtushinnangutele».

Ministeeriumi väitel on nad saanud parlamendiliikmetelt ja perekondadelt kaebusi selle kohta, et naissoost uudisteankrud ei järgi islami ega kultuuri eetikat.

President Hamid Karzai esindaja väitel langetas ministeerium riietumist ja jumestamist reguleeriva otsuse õpetatud seadusetundjate kogu (Ulema) surve tõttu.

Islamistliku äärmusliikumise Talibani režiimi ajal aastatel 1996-2001 Afganistanis meediat ei eksisteerinud. Pärast seda on meedia nautinud märkimisväärset vabadust ja afgaanid saavad vaadata enam kui 20 telekanalit.

Naised olid Talibani võimu aastatel jõuliselt tagaplaanile surutud. Tüdrukud ei pääsenud kooli, naised ei saanud tööle minna. Usupolitsei andis naistele piitsa, kui neil polnud seljas kõike varjavat sinist või valget burkat.

Taliban ja Ameerika Ühendriigid on pidanud väikseid rahuläbirääkimisi, mis on tekitanud lisaks rahulootusele kartusi, et islamistid suurendavad sõnaõigust riigi poliitikas. Taliban Afganistani praegust valitsust ei tunnusta ega pea sellega mingeid läbirääkimisi.

«Kõik naissoost uudistelugejad peavad vältima liigset jumestust ja kandma pearätte,» ütles minister Sayed Makhdoom Rahin Reutersile ja lisas, et see kehtib nii riiklike kui eratelejaamade kohta.

Oletuste järgi töötab Afganistani telejaamades umbes 120 naissoost uudisteankrut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles