Nestor: eelnõu on koalitsiooni häbematus

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütles, et otsus töötuskindlustuse seaduses rakenduma pidanud hüvitis tühistada näitab seda, et poliitikud ei tahagi teada, mis olukord Eesti tööturul valitseb.

IRLi ja Reformierakonna käe all valminud eelnõuga soovitakse tühistada töötuskindlustuse seaduses 2013. aastal rakenduma pidanud punkt, mille alusel makstaks hüvitist 40 protsenti töötaja eelmisest palgast ka neile töötajatele, kes lahkuvad ametist vabatahtlikult või poolte kokkuleppel. Eelnõu seletuskirjas seisab, et sellega õnnestuks hoida kokku raha ja motiveerida töötuid kiiremini uut ametit leidma.

«See on sellise inimese jutt, kes ei tea või ei tahagi teada, mis tööturul toimub,» kommenteeris Nestor, kes nimetas eelnõu seletuskirja äärmiselt ebaprofessionaalseks.

Nimelt on praegu õigus töötukassast hüvitist saada vaid neil, kes on koondatud või kes jäid tööta töölepingu lõppemise tõttu. Eestis on 74000 töötut, ent eelnimetatud põhjustel jäi neist tööta vaid 30 protsenti. Ülejäänud on Nestori sõnul lahkunud kas poolte kokkuleppel või omal soovil ja valdavalt on selle taga olnud tööandja surve.

«Meil on palju näiteid, kus inimestele antakse paber ja öeldakse, et kirjutage lahkumisavaldus, meil on vaja koondada. Tegelikus tööelus väänatakse väga palju tööseaduste paragrahve ja riigist oleks ebaõiglane jätta seetõttu töö kaotanud inimesed ilma töökindlustushüvitisest,» leidis Nestor.

Tema sõnul on koalitsioon töötajaid petnud järjest mitmel aastal. Töötaja turvalisust puudutavad meetmed tühistati seaduses 2009. aastal, kui võimuliit pauguga lõhki läks. Osa punkte lükati edasi 1. jaanuarini 2013. «Tookord Reformierakond ja IRL lükkasid nende rakemdumise edasi, nüüd nad tühistavad selle üldse ära,» nentis Nestor.

«Laiem pilt on siin väga lihtne - maksame töötuskindlustusmakse täie rauaga edasi, aga töötutele raha ei anna, vaid kasutame seda eelarveaukude lappimiseks,» kirjeldas Nestor valitsuskoalitsiooni taotlusi. Seda kinnitavat ka hiljutine otsus liita töötukassa reservid riigieelarvega.

«Ma arvan, et lärm selle seaduseelnõu ümber tuleb suur ja meie (sotsiaaldemokraatlik erakond – toim.) hääletame nii tumepunast nuppu selle ettepaneku vastu, kui vähegi saab,» ütles Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles