Ligi: omal soovil töölt lahkujatele maksmine oli halb plaan

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi ja peaminister Andrus Ansip.
Rahandusminister Jürgen Ligi ja peaminister Andrus Ansip. Foto: Margus Ansu.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et idee maksta omal soovil lahkujatele hüvitist, oli algusest peale halb plaan.

Riigikogu õiguskomisjonis valmis eelnõu, millega tühistatakse riigikogu senine plaan hakata maksma töötukassast 40 protsenti töötaja eelmisest palgast ka neile töötajatele, kes lahkuvad ametist vabatahtlikult või poolte kokkuleppel.

«Oleme kodanikena realistid, ega keegi oota, et kui ta töölt ära läheb, siis antakse talle raha kaasa,» ütles Ligi. «See oli kunagi tehtud halb otsus, sest see on ju meilt kogutud raha, mille eesmärk on maksukoormust vähendada.»

Ligi hinnangul on kõik mõistlikud inimesed ja nii planeeritakse oma lahkumisi vabatahtlikult ning ise.

Tema arvates on tööandjate tõrksus tingitud sellest, et vanamoodi on mugav teha.

«Maksukoormuse huvides ja raha kokkuhoiu huvides pole vaja selliseid boonuseid, mis on iseenda otsuse põhjal saadud,» nentis minister. «Ma tuliselt toetan, et riigikogu algatas.»

Ka peaminister Andrus Ansip toetas Ligi öeldut.

«Me kõik ükskord lahkume ja statistiliselt isegi kolme ja poole aasta tagant,» sõnas Ansip. «Ma ei pea loogiliseks süsteemi, kus igaüks meist maksab raha töötukassasse, et see kolme ja poole aasta järel mingis osas tagasi saada.»

Ansipi väitel on mõistlikum see raha panna hoiuarvele ja premeerida neid, kes hoiavad töökohta ja ei kipu liiga tihti vahetama.

Ansipi kinnitusel pole ta ka nõus suhtumisega, et vabatahtlik lahkumine pole vabatahtlik.

Peaminister nentis ka, et ministrid ei saa ametist lahkudes hüvitist. Riigikogulaste hüvitise kohta sõnas Ansip, et mõnes ametis on sotsiaalsed garantiid tugevamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles