Guantanamo vangide vastuvõtmisest Eestis on vara rääkida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklaste sõjaväebaasist tehtud Guantánamo vangilaager Kuubal.
Ameeriklaste sõjaväebaasist tehtud Guantánamo vangilaager Kuubal. Foto: Reuters / Scanpix

Välisminister Urmas Paeti hinnangul on praegu vara rääkida Guantanamo vangide võimalikust toomisest Eestisse.

Brüsselis Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel osalenud Paet ütles BNSile, et ameeriklased pole väga konkreetselt teinud ELile ettepanekut võtta vastu mõni suletavas vanglas kinnipeetav, kes ei saa naasta kodumaale, kus tema julgeolek olek on ohustatud.

Minister nentis, et tegemist on väga keeruka õigusliku küsimusega, millega peavad tegelema nii välis- kui ka justiits- ja siseministrid, samuti Euroopa Komisjon.

Samas meenutas Paet, et Eesti on ühinenud Schangeni leppega ning kui mõni leppe liikmesmaa võtab vangi vastu, laieneb sellele inimesele vaba liikumise õigus.

Minister lisas, et EL toetab Guantanamo vangla sulgemist. Ta nentis, et inimõiguste rikkumine mõjutas negatiivselt ka terrorismivastase võitluse kuvandit.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ärgitas reedel Euroopa Liidu liikmesriike võtma vastu Guantanamo vange ning aitama USA uuel presidendil Barack Obamal sulgeda seda Kuubal asuvat terrorismivastase sõja vanglat.

«Me peame aitama oma Ameerika sõpradel seda probleemi lahendada,» ütles Barroso ja lisas, et vähemalt kaks riiki - Hispaania ja Portugal - on juba teinud ettepanekuid selles suunas.

«Ma arvan, et ELi liikmesriigid - loomulikult on see nende enda otsustada - võiksid teha jõupingutusi USA aitamiseks,» ütles Portugalist pärit Barroso.

Saksa ajakiri Der Spiegel teatas laupäeval, et Euroopa Liit võib võtta vastu 60 Guantanamo vangilaagrist vabanevat vangi.

Prantsusmaa, Hispaania ja Portugal suhtuvad Guantanamo vangide vastuvõtmise mõttesse positiivselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles