Leisi komando sulgemisel peab saarlastele abi tulema mandrilt

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjevoolikud.
Tuletõrjevoolikud. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Pärast Saaremaal asuva Leisi päästekomando sulgemist peab suurema tulekahju korral päästeauto Saaremaale appi sõitma mandril asuvast Lihulast, sest sündmusele väljasõidu plaan näeb kolmanda astme väljakutse korral ette nelja riikliku päästekomando sekkumist. Päästeameti kinnitusel puudus see võimetus Saaremaal juba täna.

16. maist, mil Leisi komando suletakse, jääb Saaremaale kolm riiklikku päästekomandot: Kuressaare, Orissaare ja Kihelkonna, kirjutab Meie Maa.

Kui mõnes paljude inimestega hoones, olgu selleks näiteks kool, haigla või suuremate ohtudega seotud maja, nagu möödunud pühapäeval Kuressaares Pikal tänaval, puhkeb tulekahju, edastab häirekeskus vastavalt päästeametis koostatud väljasõiduplaanile kolmanda astme väljakutse, mis tähendab nelja riikliku päästekomando sündmuskohale sõitmist.

Päästeameti kinnitusel on eksitav täna ajalehes Meie Maa ilmunud info, mille väitel kaob Leisi päästekomando sulgemisega Saaremaal võimekus reageerida kolmanda astme päästesündmusele.

Kolmanda astme sündmusele peab väljasõiduplaani järgi reageerima 12 päästjat ja vähemalt neli põhiautot, see arv päästjaid ja tehnikat on Saaremaa riiklikes komandodes tagatud ka pärast Leisi komando sulgemist, teatas Lääne päästekeskus.

Leisi komando sulgemise järel on Kihelkonna komandosse ette nähtud kolmemeheline, Kuressaares viiemeheline ning Orissaares neljameheline valve, mis annab kokku 12 meest. Lisaks riiklikele komandodele reageerivad sündmusele ka vabatahtlikud.

Neljanda astme sündmusele, kuhu peab reageerima 18 päästjat ning kuus või enam põhiautot, reageerimise võimekus puudus Saaremaal juba täna.

Neljanda astme sündmust ei ole päästekeskuse kuue aasta jooksul ka kordagi välja kuulutatud. Päästeameti Lääne päästekeskuse päästetööde valdkonna juhataja Jaanis Otsla sõnul tuleks neljanda astme väljakuulutamine Saaremaal kõne alla näiteks suure metsatulekahju korral. «Sellisel juhul oleks vaja mandrilt igal juhul juurde tuua eelkõige tehnilist varustust, aga ka puhanud mehi, sest selliste sündmuste lahendamine ei ole üldjuhul mõõdetav tundides,» sõnas Otsla.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles