Mikser: valitsuse ülbe monoloog viib Eesti poliitilisse kriisi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser kinnitas Jõhvis erakonna üldkogul, et viimastel kuudel Eesti poliitikas domineerinud valitsejate ülbe ja küüniline monoloog on viimas Eestit uude kriisi.

Mikseri sõnul on ta nõus presidendiga, kes nimetas elamislubade müügi ja erakirjavahetamise skandaale üheskoos poliitilise moraali kriisiks.

«Kummaski afääris piirdusid erakonnad vaid mainekujundusega ega pole teinud olulisi järeldusi,» leidis Mikser. «Aukohtud töötavad tühikäigul ja kaotsi läinud au jääb üles leidmata.»

Ta lisas, et kahjuks toimub nende näotuste taustal Eesti poliitikas midagi veel küünilisemat ja ühtlasi süsteemsemat.

«Ja see võib olla juba poliitilise süsteemi kriis,» lausus Mikser, osutades valitsuse järjepidevale tegevusele vaba mõttevahetuse ja parlamentaarse demokraatia lämmatamisel.

Mikser tõi näiteks nii Toompeale tulnud õpetajad, kelle õigustatud palganõudmised jäid tähelepanuta, kui ka tudengid, kes protestisid neid «vägisi õnnelikuks» tegeva kõrgharidusreformi vastu.

Samasse ritta kuulub tema sõnul ka valitsuse tegevus tööandjate-ja võtjate arvamusest ülesõitmisel ning sotsiaalpartnerluse hävitamisel. Peaministri püüd mõnitada võltsimisvastase kaubandusleppe kriitikuid tõi tänavatele fooliummütsides rahvahulga, mis tõi Mikserile meelde filmist «Viimne reliikvia» tuntuks saanud laulusalmi: «ükskord prahvatab vimm, mis kogunend salaja.»

«Näib, et see vimm, mida valitsuse ülbe monoloog on Eesti kodanikuühiskonnas vähehaaval kasvatanud, on viimaks saavutamas küllastumispunkti,» ütles Mikser. «Ühiskonnas on küpsemas arusaam, et mitte peaministri sõnu ei kasutatud väljaspool konteksti, vaid et peaminister ise asub Eesti ühiskonna ootuste ja tõekspidamiste suhtes üha enam kontekstist väljas.»

Mikseri väitel vastanduvad sotsiaaldemokraadid nii Ansipi ja tema erakonna poliitikategemise viisi kui ansipistliku poliitika sisu vastu, mis on jätkusuutmatu ja ohtlik.

«Kuidagi ei saa aktsepteerida, et riigis, kus tööpuudus püsib aastaid kõrgena, kus viiendik lastest elab vaesuses, kus sündivus langeb ja väljaränne ületab mäekõrguselt sisserännet, on peaministri peamine vahend vaesusega võitlemisel vaesuslõksu langenud inimeste halvustamine,» lausus Mikser.

«Sotsiaaldemokraadid nõuavad, et valitsus leiaks vahendid, et tagada kõigile Eesti lastele normaalsed tingimused kasvamiseks ja hariduse omandamiseks,» rääkis Mikser. «Me nõuame, et valitsus taastaks sotsiaaldialoogi ja haige- ning töötukassa normaalse toimimise. Me nõuame, et valitsus täidaks töölepingu seaduse välja töötamise ajal sõlmitud kokkuleppeid ega taganeks neist ühepoolselt. Me nõuame, et valitsus heastaks kriisi harjal omavalitsustele tehtud ülekohtu.»

Sotsiaaldemokraatidel pole Mikseri sõnult paraku vähimatki põhjust usaldada Ansipi valitsust, mis püsib täna ametis parempoolse enamuskoalitsiooni kummitempli toel ja mille ühtsust murendavad esimesed märgid on juba õhus.

«Valitsuse juhtpartei Reformierakond on täna seal, kus Eesti oli 2008. aasta sügisel: kriis on kohal, aga valmisolekut seda tunnistada veel ei ole. Eesti ei ole veel kriisist väljunud, oravapartei on sinna just sisenemas,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles