Karis: kõrgharidusreformi saaks nüüd teha koos õppetoetuste reformiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Rektorite nõukogu juhatuse esimehe ja Tartu Ülikooli (TÜ) rektori Alar Karise hinnangul saaks presidendi poolt välja kuulutamata jäetud kõrgharidusreformi seaduse uuesti üle vaadata ja jõustada samal ajal õppetoetuste reformiga.

«Ilmselt tuleb osaliselt (presidendiga - toim) kindlasti nõustuda, et terve rida neid punkte, mis puudutavad ülikooli autonoomiat, on täna jäetud ministri määruse tasemele ja paljuski ka ametnike otsustada. Need punktid oleks mõistlik viia seadusesse, sest samal ajal teatavad autonoomiat puudutavad punktid ju seaduses on,» ütles Karis BNSile.

Karise hinnangul on oluline, et riigikogusse taas arutelule saadetav kõrgharidusreformi seadus seal ka jõudsalt edasi liiguks. «Ülikoolid on selgelt huvitatud, et reformid tuleksid ja need aspektid, mida me kõige rohkem rõhutasime - lükata reformi rakendumine aasta võrra edasi ja leevendada 30 ainepunkti nõuet - on seal rakendust leidnud,» sõnas Karis.

Karise hinnangul oleks nüüd võimalus kõrgharidusreformi seaduse ja õppetoetuste reformi jõustumine ühendada. Selle vajadusele viitasid eelnevalt nii rektorid kui ka tudengid.

Seaduse väljatöötamise ja vastuvõtmisega on Karise hinnangul mõningal määral kiirustatud. «Kiirustamise elemendid olid seal olemas, kuigi eelmise aasta lõpus oli arutelu väga intensiivne ja võis jääda mulje, et seda on väga pikalt arutatud,» rääkis Karis. Kiirustamisele viitavad tema sõnul ka tudengite jaanuaris korraldatud protestiaktsioonid.

President Toomas Hendrik Ilves otsustas täna jätta välja kuulutamata riigikogus 9. veebruaril vastu võetud kõrgharidusreformi seaduse, sest see on suures osas põhiseadusega vastuolus.

President Ilves peab vajalikuks 9. veebruaril vastu võetud kõrgharidusreformi seadust riigikogus uuesti arutada ning viia see vastavusse põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles