Tšubarov: tööandjad on streikida soovijatele survet avaldanud

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudteelaste Ametiühingu esindaja Oleg Tsubarov.
Raudteelaste Ametiühingu esindaja Oleg Tsubarov. Foto: Liis Treimann

Raudteelaste Ametiühingu esimees Oleg Tšubarov rääkis, et raudteelastele on avaldatud survet streigist loobumiseks.

«Kindlasti on avaldatud survet,» kinnitas Tšubarov. Näiteks olevat temani täna hommikul jõudnud teade juhtumist, kus üks juhataja ütles oma alluvatele: «Te ainult proovige streikida!»

«Seejärel töötajad küsisid, miks nad streikida ei tohi ning said vastuseks «sellepärast, et ei tohi»,» ütles Tšubarov. «Ühe jaama ülem ütles, et kui töötajad hakkavad streikima, siis pannakse jaam kinni.»

Tšubarov rääkis, et Soome kolleegid pakkusid survestamise korral lahenduseks pikendada streiki. «See on hea pakkumine ja kaalume seda,» kinnitas ametiühingu juht.

Ta lisas, et tööandjatele on saadetud kiri, kus palutakse mitte survestada ja mitte mõjutada töötajaid.

«Kõik need surveavaldused lindistame ja edastame näiteks ajakirjandusse ja hakkame menetlema,» kinnitas Tšubarov.

Raudteelaste Ametiühingu, Vedurimeeste Ametiühingu ja Edelaraudtee Vedurimeeste Assotsiatsiooni streigikomitee kinnitas eile toimunud nõupidamisel toetusstreigi detailse kava ning otsustas streigi toimumise kuupäevaks 8. märtsi. Üle-eestiline streik algab 8. märtsi südaööl ja kestab esialgselt 24 tundi.

Täna kohtusid Raudteelaste Ametiühing, raudtee sektori tööandjad, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ning ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga.

Tšubarovi sõnul heitsid tööandjad streikijatele ette, et streigi tõttu pole tagatud ohutus, kuid Tšubarov kinnitas, et rongid jäävad kodudepoosse, kust nad ei välju. «Töötaja tuleb töökohale, aga tööd ta ei tee,» kirjeldas ta streigipäeva.

Ta kinnitas ka, et kui tööandjad ütlevad, et streik kuulutati välja liiga hilja ja nad ei tea sellest midagi, siis tegelikult kuulutati see välja isegi varem, kui seadus ette näeb. Nimelt peab streigist ette teatama vähemalt kolm päeva.

Streiki on valmis toetama 68 protsenti Eesti raudteetöötajatest. Raudteetöötajad streigivad Eesti Ametiühingute Keskliidu toetuseks kollektiivlepingu seaduse ühepoolse muutmise vastu valitsuse poolt ning lisaks soovitakse streigil olla solidaarsed õpetajatega ja toetada nende õiglasi nõudmisi. Tšubarov rõhutas, et toetusstreik ei ole suunatud tööandjate vastu.

«Valitsusel on täpselt kuus päeva selleks, et alustada läbirääkimisi,» ütles Tšubarov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles