Koalitsioon jätkab eelarvekärbete arutamist esmaspäeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits

Koalitsioonierakondade juhid ei jõudnud pühapäeval jätkunud läbirääkimistel kokkuleppele kaheksa miljardi krooni suuruses riigieelarve kärpes, arutelu jätkab esmaspäeval valitsuskabinet.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretär Margus Tsahkna ütles BNS-ile, et praegu on kokkulepe olemas viie-kuue miljardi suuruses kärpes. «Ülejäänud osas on vaja poliitilisi otsuseid,» lausus ta ja lisas, et kuigi võimalikud lahendused on läbi räägitud, tuleb nende hulgast teha nüüd valik.

Poliitilist otsust on tema sõnul vaja näiteks sotsiaalvaldkonda, nende seas toetusi ja pensione puudutavates kärbetes. Pühapäeval kõne all olnud, kuid analüüsi vajavate teemadena nimetas ta ka veel kaitsekulutuste, teedehoiu ja riigi administreerimiskulude vähendamist.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsiooni esimees Eiki Nestor kinnitas samuti, et osa otsuseid vajavad eelnevaid arvutusi, mis ei pruugi valmis saada enne neljapäeva. Samuti võtab tema sõnul aega poliitiliste otsuste vormistamine, ehkki endiselt loodetakse eelarvemuudatustega ühele poole jõuda veel veebruaris.

Arutelud eelarvekärbete üle jätkuvad esmaspäeva hommikul riigikogu fraktsioonides ning keskpäeval valitsuskabinetis. Teisipäeval arutavad kärpepaketti riigikogu, valitsuse ning sotsiaalpartnerite esindajad.

Poliitikute poolt võimalike kärpekohtadena välja pakutud valdkondadest on kõige suurema mahuga kehtiva seadusega aprilli planeeritud pensionitõus. Pensionikuludeks on selle aasta eelarves kavandatud kokku 20,3 miljardit krooni ning kuigi pensionitõus pole veel kinnitatud, on selleks rahandusministeeriumi andmetel arvestatud umbes 2,3 miljardit krooni.

Tõenäoliselt on üheks eelarve kärpekohaks kaitsekulud, kuna need on seatud suhtesse sisemajanduse koguproduktiga (SKP). Samuti on võimaliku kärpekohana välja pakutud vanemahüvitist ja lastetoetusi.

Detsembris kinnitatud tänavuses riigieelarves on tuludeks plaanitud 97,8 ja kuludeks 98,5 miljardit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles