PEREVÄGIVALD LOKKAS Jõulude ajal said lähedase rusikat tunda nii elukaaslased kui ka emad (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
​Surnukeha saadeti surma põhjuse selgitamiseks lahangule.
​Surnukeha saadeti surma põhjuse selgitamiseks lahangule. Foto: Taavi Sepp

Jõulude ajal andsid politseinikele tööd arvukad perevägivalla juhtumid, mille käigus said lähedase rusikat tunda nii elukaaslased kui ka emad. Mõnel juhul nägid toimuvat pealt ka alaealised lapsed. Mullusega võrreldes selliste intsidentide arv jõulupühade ajal paraku kasvas, ütles Põhja prefekt Joosep Kaasik.

23. detsembril teatati, et Tallinnas E. Vilde teel korteris lõi mees oma elukaaslast, 40-aastast naist. Konflikti juures viibis ka alaealine laps. Politseinikud pidasid mehe kinni.

Samal päeval sai politsei Kiviõlis väljakutse Soo tänavale, kus 34-aastane naine lõi oma 32-aastast meest. Politseinikud pidasid naise kinni. Juhtunu täpsemad asjaolud selgitab politsei kriminaalmenetluses.

Jõululaupäeval puhkes elukaaslaste, 32-aastase mehe ja 53-aastase naise vahel konflikt Lasnamäel Kärberi tänaval ühes korteris. Kohale saabunud politseinike juuresolekul mees lahkus vabatahtlikult korterist.

Samal päeval tuli ärev teade ka Tallinnast Lastekodu tänavalt, kus 20-aastane mees ründas korteris oma elukaaslast, 19-aastast naist. Selle juhtumi täpsemad asjaolud on selgitamisel.

Narvas tuli politseinikel sõita Kangelaste prospektile, kus 31-aastane mees lõi oma 35-aastast naist. Juhtunu üksikasjad peaksid selguma kriminaalmenetlus käigus.

Mitmest perevägivalla juhtumist anti teada ka esimesel jõulupühal. Nii tuli politseinikel minna Põhja-Tallinnas Sõle tänaval ühte korterisse, kus 28-aastane alkoholi pruukinud mees oli löönud oma 67-aastast ema. Korravalvurid pidasid lööja kinni.

Nõmmel Kivimäe tänaval ühes eramus aga sattusid alaealised lapsed nägema, kuidas 33-aastane naine lõi enda elukaaslast.

Päev hiljem, 26. detsembril tõukas ja lõi 67-aastane joobes mees Tallinnas Sõle tänava korteris 62-aastast abikaasat. Politsei pidas mehe kinni ning naine toimetati haiglasse.

Oma mehe rusikat said pühade ajal tunda ka mitu naist Harjumaal. 25. detsembril puhkes Rae vallas Vaskjala külas konflikt alkoholi tarvitanud abikaasade vahel, mille käigus 35-aastane mees lõi oma naist ning tekitas talle füüsilist valu ja vigastusi. Rusikakangelane peeti kinni.

Samal päeval lõi 44-aastane joobes mees Haiba külas oma elukaaslast. Juhtunut nägid pealt ka alaealised lapsed. Mehe kinnipidamisel leidsid politseinikud tema juurest relvataolise eseme.

26. detsembril pidas politsei Saku vallas kinni 41-aastase mehe, kes olid löönud 37-aastast elukaaslast.

Enamik juhtumeid politseini ei jõuagi

Põhja prefekt Joosep Kaasik nentis Postimehele, et lähisuhtevägivald on igapäevaselt väga suur probleem. «Politseile antakse vägivallajuhtumitest teada umbes 40 korral ööpäevas. Tegelikkuses on aga neid juhtumeid mitmeid kordi rohkem, sest enamik juhtumeid politseini ei jõuagi,» ütles Kaasik.

Kaasiku sõnul on positiivne, et Eesti inimesed panevad üha enam enda ümber toimuvat tähele ning annavad politseile teada, kui on kahtlus, et keegi võib abi vajada. «Igaühe heaolu on oluline ja märkamine võib päästa kellegi elu. Lähisuhtevägivalla peatamisega tuleb aga tegeleda igapäevaselt, mitte ainult pühadel. Seega, kui naabrite juures või mujal on näha-kuulda, et kellegi elu või tervis on ohus, tuleb koheselt helistada hädaabinumbrile 112. Politseile on tähtis, et saaksime võimalikult vara sekkuda ja vägivalla peatada.»

Prefekt tõdes, et pühade perioodil – nii jaanipäeval, aastavahetusel kui ka jõuludel, lähisuhtevägivalla teadete arv kasvab. «Paraku nägime ka sel korral, et jõulude ajal vägivallatsetakse koduseinte vahel tavapärasest enam. Viimase nelja päevaga sai politsei 209 teadet lähisuhtevägivalla kohta. Seda on ka paarikümne teate võrra rohkem, kui jõulude paiku eelmisel ja üle-eelmisel aastal. Peamiseks probleemiks on asjaolu, et inimesed tarbivad pühade perioodil rohkem alkoholi, mistõttu sõnajõu asemel võetakse kasutusele rusikad,» ütles Kaasik.

«Reageerime alati kõikidele lähisuhtevägivalla juhtumitele. Väljakutsel olles teeme selgeks kõik asjaolud ja hindame riske ehk vägivalla kordumise ja eskaleerumise tõenäosust. Kui juhtumiga on seotud lapsed, seame nende heaolu alati esikohale,» selgitas Põhja prefekt. «Lapsed vajavad alati abi, sõltumata sellest, kas nad olid otsesed kannatajad, nägid juhtunut pealt või viibisid eemal, näiteks teises toas. Jõulud peaksid rõõmu pakkuma kõige noorematele, ent kahjuks möödusid mitmetel lastel pühad hoopis hirmu, kannatuste ja pisarate saatel.»

Kaasik märkis, et politsei teeb ka järelkontrolle, mille käigus külastatakse kodusid, kus vägivald on aset leidnud. Sageli kaasatakse järelkontrolli Ohvriabi spetsialistid. «Meie ülesanne on veenduda, et ohvri elu ja tervis ei ole enam ohus ja kõik osapooled mõistavad olukorra tõsidust. Soovime kannatanule anda kindlustunde, et abi on alati olemas ja vägivallatsejale selge signaali, et vägivald on kuritegu ja see ei tohi enam korduda,» rõhutas prefekt.

Vägivalla peatamine on võimalik ja abi on olemas:

1. Kui kellegi elu või tervis on ohus, helista viivitamatult 112

2. Abivajavatest lastest teata ööpäevaringselt lasteabi telefonil 116 111

3. Esmast kriisinõustamist pakub ööpäevaringselt tasuta ohvriabi kriisitelefon 116 006

4. Naiste tugikeskused ja seksuaalvägivalla kriisiabikeskused on abivajajatele avatud

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles