Kalurid plaanivad kallist reisi Hispaaniasse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalur.
Kalur. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

MTÜ Saarte Kalandus üldkoosolek kinnitas märtsi algul järjekordse toetusvooru nimekirja, kus muu hulgas on sees ka 24 500 euro suurune rahaeraldis MTÜ-le Muratsi Sadama Selts korraldamaks õppereisi Hispaanias toimuvale kalafestivalile.

Raha eraldamine pole küll lõplik, kuna oma nõusoleku peab meetmesse «Kalapiirkondade säästev areng» esitatud projektidele andma ka põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA), kirjutab Saarte Hääl. Siiski on tõstatatud küsimus, kas säärane kallis reis on ikka toetuskõlbulik. Reisile peaksid minema kalurid, abikalurid, turismiarendajad, ettevõtjad ja muidugi ka MTÜ Saarte Kalandus liikmeid.

MTÜ Muratsi Sadama Selts esindaja Margus Männik ütles Saarte Häälele, et kui rahataotlemise võimalus oli olemas, siis miks mitte proovida. Nimetatud meetme üks suund ongi võimalus taotleda raha koolitusreisideks.
«Klassiruumis istumist ja loengukuulamist seal tõenäoliselt otseselt palju ette ei tule,» tunnistas Männik.

Pigem kohtutakse Gibraltari lähistel asuvas piirkonnas sealsete kalurite organisatsioonide juhtidega ja tutvutakse sadamatega. Reisi krooniks peaks kujunema kalafestivali külastamine. Sealt peaks Männiku sõnul saama ideid, mida kodus rakendada.

Pea 25 000 eurot maksvast reisist tulenev kasu oleks Männiku arvates mitmekülgne. «Otsene kasu on kohalike rannakalurite «mõtlemisraamide» laiendamine,» ütles ta ja lisas veel märksõnu, nagu tegutsemisoptimismi turgutamine, mõtete kogumine, ainese talletamine uute ideede genereerimiseks.

Saarte Kalanduse tegevjuht Tiiu Kupp kommenteeris ajalehe päringut koolituse toetamise kohta, et see on tubli projekt, vastab tingimustele ja on saanud ka Saarte Kalanduse üldkoosoleku ühehäälse heakskiidu. Kupu sõnul on taolistest koolitustest ja silmaringi avardamisest suur abi just rannakaluritel, kel tuleb kalale luua ka lisaväärtust. See annab suurema tulu kui vaid värske kala müük.

Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna juhataja Madis Reinup ütles, et erinevatel piirkondadel on taolistest reisidest kasu olnud ja saadud ideid on ka rakendatud. «Niisama lõbureisid ei ole kindlasti abikõlbulikud,» ütles ta ja lisas, et õppereisi koolitaja peab vastama täiskasvanute koolituse seaduse nõuetele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles