Aukohus veeretab otsuse ilmselt Savisaarele

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Raigo Pajula / Postimees

Keskerakonna aukohus võtab täna ette «partei reetjatest» riigikogu liikmed Kalle Laaneti ja Rainer Vakra, kelle suhtes langetab tõenäoliselt hukkamõistva otsuse juhatus ehk parteijuht Edgar Savisaar.



Aukohtu tänaõhtune ettepanek tuleb omakorda 19. märtsil arutusele Keskerakonna juhatuses, millel on väga raske langetada aukohtu ettepanekust erinevat otsust. Seda enam, et juhatuses määrab kõik parteijuhi Edgar Savisaare sõna. Selle ütles ta selgelt välja 3. märtsil, erakonna viimasel volikogul: «Ma arvan, et me ei pea kauem erakonna sees pidama agitaatoreid, kelle eesmärgiks on erakonna positsioonide sihilik ja pidev kahjustamine.»

Kui teised erakonnad valivad aukohtu liikmed oma kongressidel avalikult, siis Keskerakonna puhul jääb ka erakonna infojuht Taavi Pukk võlgu vastuse küsimusele, kes aukohtusse peale kohtu esimehe Kalle Klandorfi kuuluvad. Teada on, et sinna kuulub 14 piirkonna esindajat, pluss Klandorf. Postimehe andmetel kaldub aukohus Laaneti-Vakra hukkamõistmise poole.

Partei peasekretär, riigikogu liige ja täna samuti kirjavahetuse varguse tõttu koos Ivor Onksioniga aukohtu ees seisev Priit Toobal rääkis, et saab päevas vähemalt paar kõnet, milles erakonna lihtliikmed tunnevad muret, et millal nad ometi midagi ette võtavad ja erakonna sarjajad välja viskavad. «Jah, on ka neid, kes ütlevad, et Toobal on tohman, aga enamikus on murelikke kõnesid kritiseerijate aadressil,» rääkis ta.

Küsimusele, kas Toobal ise ka usub, et Tartumaa Keskerakonna juhatuse liige Gleeri Paur tegi aukohtule Laaneti ja Vakra asjus pöördumise omal initsiatiivil, vastas peasekretär, et sama asja küsis temalt Vakra.

«Taolise pöördumise laekumine oli aja küsimus. Ka meie riigikogu fraktsioonist on mitu korda küsitud, et kuidas me nii edasi läheme,» ei mõistnud Toobal paljude arvamust, et realiikme Pauri pöördumine oli vaid Savisaare sööt.

Riigikogu liige, Keskerakonna juhatusse kuuluv Aadu Must vabandas, et on vahepeal ära olnud ja pole kõigi asjaoludega kursis.

«Kooliõpetaja tarkus ütleb, et tee enne otsust enesele asjad selgeks,» ütles ta. «Kolleegidena hinnates? Eks nad kõik ole sümpaatsed.»

Musta tütar Kadri Simson, riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht, ütles läinud reedel Ühendriikides töövisiidil viibides ERRile kommentaari andes julged sõnad: «Ma olen veendunud sõnavabaduse toetaja seni, kuni see ei sisalda laimu, solvanguid või vaenu õhutamist. Poliitikas muudab võime teistsugust arvamust tolereerida ja võime vajadusel debateerida tugevamaks, mitte nõrgemaks. Seetõttu ma ei mõista vajadust Kalle Laaneti ja Rainer Vakra peale kaebe tegemiseks.»

Eile aga leppis Keskerakonna fraktsioon kokku, et enne tänast kommentaare ei jagata.

Toobal ei soovinud ennustada, milliseks tänased tulemused kujunevad. «Mina astun aukohtu ette sama kindlalt kui kaitsepolitsei ette,» kinnitas mees – nagu kahel korral kapos ülekuulamisel, nii polevat tal ka täna aukohtu ees midagi karta.

Laaneti-Vakra kolleegina riigikogus loodab Toobal, et vähemalt Laanet heidetakse erakonnast välja. «Laanetit ma tõesti ei usalda ega pea temast meie erakonna põhikirja rikkumise pärast lihtsalt lugu,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles