Kärpekäärid nudisid ka erakondade rahapakki

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahandusministri eelmisel nädalal tehtud korraldus sundis lisaks riigiasutustele ka erakondi oma kulutusi piirama.

Rahandusministri Ivari Padari jaanuari lõpus riigiasutustele seatud piirangud, et need ei tohi ühes kuus teha rohkem väljamakseid kui seitse protsenti riigieelarves ette nähtud summast, tabas ka erakondade rahakotti.

«Kui nad varem võisid teha väljamakseid ühes kuus 8,3 protsenti neile riigieelarvest eraldatud summast, siis nüüd on see number seitse,» ütles parteidele riigieelarvest eraldatud summa väljamaksmisega tegeleva siseministeeriumi pressiesindaja Postimees.ee'le.

Padari kehtestatud piirang puudutab tegevuskulusid, varade soetamist ja muid väljamakseid.

Poliitikud summadest rääkida ei taha

Kuidas ja kui rängalt säästukirves negatiivse lisaeelarve tegemisel parteide rahakassat tabab, ei soostunud poliitikud ütlema.

IRL esindaja Margus Tshakna sõnul avalikustatakse need numbrid neljapäeval. «Me ei räägi ühestki teemast eraldi, enne kui kõik on kokkulepitud,» sõnas ta.

Sotsiaaldemokraatide esindaja Eiki Nestori sõnul on arutatud kulude kärpimist erinevate artiklite lõikes, millest üks puudutab ka erakondadele riigieelarvest eraldatud raha.

«Ka selle artikli teema on olnud üleval, aga ei tegeleta 1, 2, 3 või 10, 20, 30 miljoni kärpimisega, vaid vaadeldakse natukene laiemalt,» selgitas ta. Ka tema ei soostunud läbirääkimiste teemat kommenteerimast enne, kui need lõppenud on.

«Puht põhimõtteliselt on arutatud, kuidas neid kulutusi kärpida selliselt, et see toimuks fair play (aus mäng - toim.) reeglite järgi ja seetõttu on seda arutatud erinevate riigieelarve kuluartiklite järgi, et see toimuks võimalikult viisakalt kõigi suhtes ja samade reeglite alusel,» põhjendas ta.

Rahandusminister Ivari Padari sõnul saab konkreetsetest eelarvekärbetest rääkida siis, kui valitsusliikmed on teemat arutanud ning ka ühiselt otsused langetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles