Ergma: emakeel on rikkus

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma oma portree kõrval
Ene Ergma oma portree kõrval Foto: Toomas Huik

Riigikogu esimees Ene Ergma sõnul on emakeel rikkus, mille kaitsmisega tuleb sihikindlalt ja püsivalt tegeleda.

Oma kõnes meenutas ta kõigepealt Kristjan Jaak Petersoni poolt 200 aastat tagasi kirja pandud luuleridu:
«kas siis selle maa keel
laulutuules ei või
taevani tõustes üles
igavikku omale otsida?»

Ergma märkis, et ajalugu tundes saame öelda, et need luuleread pakatavad igatsusest algupärase eesti kirjanduse loomise järele. Lisaks saab neid ridu vaadates ja öeldes mõista, kui tähtis on igale inimesele tema emakeel.

«Samal ajal kui säilitame oma kultuuripärandit, hoiame elus oma esiemade keelemurdeid, nuputame pidevalt ka omi uusi sõnu, mis aitaksid maailma arenguga kaasas käia. Eesti keel elab. Ent kahjuks püsivad riskid ikkagi,» nentis ta.

Ergma kinnitusel peavad tähelepanu pälvima võimalused, mis keele püsimajäämist soodustavad, olgu selleks tugev kultuur, oma riik või ajalooline vedamine.  

«Emakeel on rikkus, mis ei ole iseenesestmõistetavalt kindel ja kaitstud. Sellega tuleb sihikindlalt ja püsivalt tegeleda,» rõhutas Ergma.

Ergma on täna ja homme rahvusraamatukogus toimuva konverentsi «Väikerahvaste keelte riskid ja võimalused» patroon.

Konverents tegeleb väikerahvaste keelte ellujäämisstrateegiatega ja püüab leida seoseid keele kaotamisega seotud kartuste ja tänapäeva ühiskonna erinevate kultuurinähtuste vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles