Bussijuhtide streigi üks korraldajaid sai teenetemärgi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussijuhtide streigi plakatid.
Bussijuhtide streigi plakatid. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti ametiühingu juhi Harri Taliga sõnul olid nad eelmisel aastal löödud, kui president ei rahuldanud ühtegi  ametiühingu poolt esitatud teenetemärgi andmise taotlust. Tänavu andis president Valgetähe V klassi teenetemärgi bussijuhtide streigi korraldajale Aare Kübarsepale.

Ametiühingujuht Harri Taliga tunnistas Postimees.ee'le, et just ametiühing esitas Kübarsepa teenetemärgi saamiseks. «Esitasime ka rohkem, aga kõik paratamatult ei saa,» lisas ta.

Taliga sõnul on ametiühing teenetemärgi andmise taotlusi esitanud viimased viis-kuus aastat. «Eelmine aasta olime veidi löödud, et president ühelegi AÜ tegelasele aumärki ei andnud, varasematel aastatel on ikka antud,» sõnas Taliga.

Kuigi presidendi kantselei põhjendas Transpordi Ametiühingu Lõuna-Eesti koordinaatori Aare Kübarsepa tunnustamist sellega, et ta on aidanud bussijuhtidest kujundada Eesti ühe paremini organiseerunud töötajate grupi, tunnistas Taliga, et taotluse esitamise põhiargumendiks oli just streigi korraldamine.

Bussiettevõtte GoBus tegevjuht Rene Alpiust hämmastas uudis teenetemärgi andmisest Aare Kübarsepale. «See ei olegi huumor?» oli tema esimene reaktsioon. Ta lisas, et ei soovi presidendi otsust kommenteerida ega tea, mis ajendas presidenti seda tegema.

Autoettevõtete liidu tegevjuht Villem Tori ei tahtnud samuti presidendi otsust kommenteerida, kuid soovis Kübarseppa teenetemärgi saamise puhul Postimees.ee vahendusel õnnitleda.

Samas tunnistas Tori, et tema hinnangul pole bussijuhtide streik selline sündmus, mida peaks tunnustama. «Need palgad, mis streikide ähvardusel on üles aetud, on kivi kaelas tervele transpordisektorile. Ajalugu vaadates on ta pigem karuteene ühiskonnale kui edasiviiv jõud,» sõnas Tori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles