Mees püüdis oma kehas Eestisse tuua 32 kondoomitäit kokaiini

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokaiin.
Kokaiin. Foto: Maksu- ja tolliamet

Teisipäeval pidasid maksu- ja tolliameti uurimisosakonna ametnikud Tallinna lennujaamas kinni Moskva lennukilt saabunud Eesti kodaniku Juri (30), kelle kõhust avastati meditsiiniasutuses tehtud läbivaatuse käigus 32 pakendit vedela kokaiiniga.

Pakendite ja vedeliku kogukaal on ligi 1700 grammi, teatas riigiprokuratuur. Vedelik, mis reageeris positiivselt narkootilise aine kokaiini kiirtestile, oli pakendatud kondoomidesse. Riigiprokuröri Helga Aadamsoo sõnul peab ekspertiis välja selgitama, kui suures koguses sisaldas vedelik puhast kokaiini.

«See esmakordne juhtum Eestis, kus avastati kokaiini vedelal kujul,» sõnas maksu- ja tolliameti uurimisosakonna talitusejuhataja Margus Raspel.

«Eks neid kahtlasi marsruute jälgitakse nii siin- kui sealpool, samuti reisijate profiile,» selgitas ta, kuidas väidetavale narkokullerile jälile saadi. Tolliametniku sõnul oli mehe reisi alguspunkt piletite järgi Dominikaani Vabariik. Kas ja kes Eesti ametivõime väidetava narkokulleri saabumisest teavitas, ei soovinud Raspel kommenteerida. Ka ei soovinud ta öelda, kas Tallinn oli mehe reisi lõpp-punkt.

«Kokaiini salakaubavedu valge pulbrina on kurjategijate jaoks juba ammu eilne päev, täna võidakse kokaiini transportida peidetud kujul väga erinevates vormides, küll immutatuna kohvisse, kakaosse, riietesse, plastgraanulitena, veinina ja mitmel muul moel,» lisas ta.

Rääkides Eesti narkokulleritest, sõnas ametnik, et õnneks on see jäänud viimasel ajal harvemaks. «Varasemalt olid Eestist pärit kullerid maailmas suhteliselt levinud ning neid noori Eesti mehi ja naisi istus eri vanglates ligi sadakond,» sõnas Raspel.

Jurit kahtlustatakse narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises, keelatud ja eriluba nõudva kauba salakaubaveos ning süüteokatses. Kinnipeetud mees on varem mitmel korral kohtulikult karistatud ning tema suhtes kehtib kriminaalhooldaja järelevalve.

Kriminaalasja kohtueelset uurimist viib läbi MTA uurimisosakonna narko- ja salakaubatalitus ning juhib riigiprokuratuur.

Riigiprokurör  Aadamsoo sõnul paneb iga kuller, kes veab narkootilist ainet oma kehas, lisaks seaduserikkumisele ohtu ka oma elu ja tervise. «Piisab, et vaid üks sellistest pakenditest läheks katki või hakkaks lekkima ning juba ongi inimese organismi sattunud eluohtlik kogus narkootilist ainet,» ütles Aadamsoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles