Lastekaitse liidu soovil eemaldati alaealise pildid portaalist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment portaali kodulehest.
Fragment portaali kodulehest. Foto: www.osta.ee

Lastekaitse liit pöördus seoses osta.ee portaalis üles riputatud abipalvega toetuse saamiseks, mida illustreerisid alaealise lapse fotod, portaali omaniku poole palvega pildid internetist maha võtta.

«Lastekaitse liidu poole on pöördunud murelikud lapsevanemad, kes juhtisid meie tähelepanu, et internetikeskkonnas osta.ee ilmunud kuulutusele http://www.osta.ee/6180269, kus lapsevanemad paluvad abi majanduslike raskuste tõttu, pöördujaid häirivad kuulutuse juures olevad alaealise fotod,» selgitas lastekaitse liidu juhataja Alar Tamm 30. jaanuaril Osta.ee Consolidated Auctions OÜ-le saadetud kirjas.

Rahalise toetuse küsimist interneti kaudu käsitles 4. veebruari ETV saade «Pealtnägija».

Lastekaitse liit pöördus ettevõtte poole palvega, et see võtaks leheküljelt maha lapse fotod.

Vaatamata sellele, et otsest keeldu antud teo kohta seadusandluses ei ole, on taoline käitumine ebaeetiline ning vastuolus kehtivate moraalinormidega, leiavad lastekaitsjad.

«Tegu läheb vastuollu lastekaitse seaduses sätestatud põhimõtetega, kus lapsevanem peab alati tegutsema lapse huve silmas pidades ning austama lapse privaatsust. Kindlasti ei ole lapse huvides sellisel viisil ja tema fotot kasutades interneti keskkonnas abi paluda,» on lastekaitse liit seisukohal.

«Riik on välja töötanud erinevaid meetmeid inimestele (sealhulgas lapsevanematele), kellel on ajutised majanduslikud raskused. Eelkõige tuleks pöörduda kohaliku omavalitsuse sotsiaalhoolekande osakonda, kus vastavalt perekonna vajadustele leitakse lahendus kas rahalise toetuse või teenuse näol,» avaldas liit veendumust.

Praeguseks on fotod kõnealuselt internetileheküljelt maha võetud.

«Kindlasti on antud teema juures oluline lastevanematele teada anda, et raskes olukorras abipalumine ei ole häbiväärne, kuid kasutades selle juures avalikus portaalis pilte lapsest ei ole siiski lapse õigustega kooskõlas. Laps on sõltuv oma vanematest ning see omakorda seab vanematele suurema vastutuse,» ütles liidu peretöö valdkonna juht Külle Kadarik Postimees.ee'le.

«Soovime vanematele südamele panna, et nad ei unustaks lapse heaolu eest seismisel ära lapse õigusi,» rõhutas Kadarik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles